Obama spreekt bij VN: 'Wereld op kruispunt tussen oorlog en vrede'

De Verenigde Staten zullen een coalitie opbouwen om het 'netwerk des doods' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te ontmantelen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Obama zei dat 'de enige taal die deze moordenaars begrijpen is kracht'. Diegenen die zich bij IS hebben gevoegd kunnen beter 'het strijdveld verlaten, nu het nog kan', aldus Obama.

Volgens Obama staat de wereld op een kruispunt 'tussen oorlog en vrede, chaos en orde, angst en hoop'. 'Het is tijd voor de wereld - en in het bijzonder de islamitische gemeenschap - om expliciet en krachtig afstand te nemen van de ideologie van Al Qaida en IS.' Obama benadrukte daarbij dat de VS niet in oorlog is met de islam. 'Islam staat voor vrede. Moslims van over de hele wereld willen in waardigheid en met een gevoel van rechtvaardigheid leven.'

Normbesef
Obama pleitte tijdens zijn toespraak voor een wereldwijd 'normbesef'. Hij drong aan op 'een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de wereldwijde problemen op te lossen'. Daar is de laatste tijd veel te weinig van te merken, stelde hij. 'We moeten allemaal, grote en kleine naties, onze verantwoordelijkheid nemen om internationale normen in acht te nemen en te laten gelden.'

Ramp MH17
De president sprak ook over de vliegramp en daarbij maakte hij een verwijt aan Rusland. Rebellen die door Rusland werden gesteund, hebben dagenlang de toegang tot de rampplek van vlucht MH17 geblokkeerd. Rusland steunde de rebellen in Oost-Oekraïne later ook met eigen troepen.

Het Russische optreden in Oekraïne, onder meer de Russische annexatie van de Krim, is een beproeving van de internationale orde, aldus Obama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden