Opinie

Obama speelde vroeger bij Zeeburgia

Het blijkt dus toch te kloppen: Barack Obama is van origine een Nederlander. En hij heeft ook een Nederlandse broer. Zijn naam: Oboema Sese Tokoe, een witte neger uit Amsterdam-Oost.

U kunt zijn late-night shows vanuit New York zien op www.oboema.tv. Een aanrader, en het kon natuurlijk ook niet uitblijven. Oboema herinnert u zich nog. Hij is één van de sterkste types van Jiskefet’s Michiel Romeyn en glorieerde samen met José (Beppie Melissen) in steevast uit de hand lopende relatietaferelen („Ga dan dood!”).

Nu is Oboema terug. In een David Letterman-achtige setting babbelt de ’originele Jarobe’ met de woekerende rode haardos onder meer met de vlekkeloos Amsterdams sprekende Obama. De broer van de Democratische presidentskandidaat heeft ook Amerika-deskundige Maarten van Rossem op de bank.

De korte web-filmpjes zijn hilarisch maar wijzen de liefhebbers er eveneens hard op, dat er sinds ’Jiskefet’ niet meer zo’n geslaagd absurdistisch programma is geweest. ’Draadstaal’ kwam alleen op de beste momenten in de buurt en over het overschatte ’Toren C’ moeten we het hier maar helemáál niet hebben.

De Amerikaanse verkiezingen kwamen ook op een serieuze manier aan bod. In ’De Leugen Regeert’ werd nader bekeken hoe de Nederlandse media de Amerikaanse verkiezingscampagne eigenlijk brengen. Gaat het nog wel over de inhoud?

Nee, zei Irene Costera Meijer, hoogleraar Journalistiek aan de VU. „We weten allemaal hoeveel mensen naar ’Idols’ keken en hoeveel naar ’Op zoek naar Joseph’. Nou, dat type verkiezingen vinden mensen leuk.”

Volgens Meijer gaat het ook in de Nederlandse media alleen maar over authenticiteit en niet over capaciteit. „Je ziet gewoon de jury van ’Op zoek naar Joseph’ zitten.”

Pieter Klein, adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws en zittend in de ’Mediaraad’ van het programma, vond het wel meevallen. „Wat wil je dan? Dat wij verkiezingsprogramma’s gaan uitzenden in ons nieuws?” Nou, als het niet te veel gevraagd is. Heel graag, meneer Klein.

Het andere mediaraadslid, Frénk van der Linden, vond dat Meijer een punt had. Hij wilde meer lezen over de impact van een zwarte president op extremistische moslims: „Obama is niet bepaald de witte belichaming van de imperialistische supermarkt VS. Als je een orthodoxe moslim bent en je woont in het Midden-Oosten, is het onmogelijk om de fanatieke haat die je tegenover de VS hebt vol te houden, als die persoon dat land gaat leiden.”

Kunt u nagaan wat er gebeurt als hij zijn broer meeneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden