Obama: samen het netwerk van de dood ontmantelen

Obama tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Beeld reuters
Obama tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.Beeld reuters

De Amerikaanse president Barack Obama wil in gezamenlijkheid een nieuwe wereldorde opbouwen. Dat zei hij zojuist in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "We moeten allemaal samen, grote en kleine naties, onze verantwoordelijkheid nemen om internationale normen in acht te nemen en te laten gelden".

Obama drong aan op 'een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de wereldwijde problemen op te lossen'. Daar is de laatste tijd veel te weinig van te merken, vindt Obama. Hij wil dat 'alle landen, in het bijzonder de Arabische, zich aaneensluiten om het netwerk van de dood te ontmantelen'. Daarmee doelde hij op de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) die delen van Irak en Syrië terroriseren.

Obama zei tegen 'hen die zich bij IS hebben aangesloten dat we niet wijken voor hun dreigementen en we zullen aantonen dat de toekomst is aan degenen die bouwen en niet aan degenen die vernietigen'. "Laten we onze meningsverschillen bespreken binnen de grenzen van de democratie", aldus de president.

De Nederlandse bijdrage
Ook premier Mark Rutte zal vanavond in New York de VN-Veiligheidsraad toespreken. Hij zal toelichting geven over de bijdrage die Nederland gaat leveren in de strijd tegen terreurbeweging IS. Rutte doet dat op uitnodiging van de Amerikaanse president Barack Obama, bevestigde de permanente Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties woensdag.

Rutte spreekt rond 22.30 uur Nederlandse tijd, naar verwachting ruim na een besluit van de ministerraad in Den Haag over dit onderwerp. Volgens bronnen in Den Haag zal Nederland waarschijnlijk zes F-16's gaat inzetten in de strijd tegen IS. Dat gebeurt echter alleen in Irak. In Syrië zal alleen humanitaire en diplomatieke steun worden gegeven. Verder wordt gekeken naar een bijdrage aan de training van het Iraakse leger.

Eerder stuurde Nederland al 1000 helmen en scherfvesten naar de Koerden in het noorden van Irak. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde onlangs 10 miljoen euro noodhulp voor Noord-Irak aan.

Meer landen
In de VN-Veiligheidsraad spreken eerst de vijftien leden van de raad. Daarna is onder meer Rutte aan de beurt. Er zijn meer landen door Obama uitgenodigd om te spreken.

Naar verwachting zal de Amerikaanse president later op de dag een resolutie indienen die ertoe moet leiden dat landen waaruit jihadstrijders afreizen die onderdanen gaan berechten en hun tegoeden bevriezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden