Obama's politieke vrienden raken teleurgesteld

(Trouw)Beeld AFP

Het beleid tegen het terrorisme van de Amerikaanse president Barack Obama krijgt kritiek van zijn politieke vrienden. Door het doodvonnis uit te spreken over een Amerikaanse imam die nu in Jemen woont, zou hij de mensenrechten en de grondwet schenden.

Een manifest waarin Obama’s beleid ’erger dan dat van Bush’ wordt genoemd is gisteren gepubliceerd in de New York Review of Books. Ondertekenaars zijn intellectuelen als Noam Chomsky en bekende Amerikanen als acteur James Cromwell. Volgens hen verschilt Obama’s beleid op dit gebied niet van dat van Bush, maar gaf Bush er tenminste geen ruchtbaarheid aan.

Het buiten de wet verklaren van imam Anwar al-Awlaki is nooit officieel meegedeeld, maar wel door functionarissen van de regering Obama aan diverse media onthuld. De imam, geboren in New Mexico en dus Amerikaans staatsburger, roept op tot heilige oorlog tegen de VS en zou onder andere achter de mislukte aanslag op een vliegtuig in december vorig jaar hebben gezeten. De CIA heeft toestemming hem te doden als de kans zich voordoet. Critici vinden dit in strijd met de Grondwet, die zegt dat geen burger ’leven, vrijheid of eigendom mag worden ontnomen zonder proces’. De paradox is dat „het Congres met wetten de privacy van Awlaki’s mobiele telefoongesprekken heeft beschermd, maar niet zijn leven”, zegt Vicki Divoll, een voormalige jurist van de CIA die nu recht doceert aan de Marine Academie, tegen de New York Times.

Volgens de Amerikaanse regering is er geen enkel wettelijk probleem met het ombrengen van Al-Awlaki, omdat het daarbij om een oorlogshandeling zou gaan. De man wordt ’gedood’, volledig legaal, en niet ’vermoord’, wat de Amerikaanse regering uitdrukkelijk niet is toegestaan.

In een soortgelijk juridisch schemergebied spelen zich de aanvallen af met onbemande vliegtuigen, ’drones’, van het type Predator, die de VS in Pakistan uitvoeren op huizen waar militanten zouden verblijven. Ze worden meestal niet officieel bevestigd, en ook alleen maar gedoogd door de regering van dat land. Regeringsfunctionarissen noemen de aanvallen uiterst succesvol: er zouden al meer dan vijfhonderd strijders door zijn gedood, en slechts enkele tientallen burgers.

Obama heeft tijdens zijn presidentschap veel vaker opdracht gegeven tot dergelijke aanvallen dan zijn voorganger Bush. En hij lijkt er totaal niet mee te zitten. Tijdens een jaarlijks diner met de pers van Washington, waar de president altijd een grappige speech moet houden, zei hij de populaire rockgroep de Jonas Brothers gedag. Zijn dochters Sasha en Malia zijn daar enorme fans van, volgens Obama. „Maar haal je niks in je hoofd. Ik zeg maar twee woorden: Predator drones.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden