Obama's memoires zijn 57 miljoen waard

MIchelle en Barack Obama. Beeld REUTERS

Met een jaarsalaris van zo'n 358.000 euro zat Obama er als president warmpjes bij. Maar de echte financiële klapper maakt hij niet met zijn bestuurlijke, maar met zijn literaire kwaliteiten. Penguin Random House telt 57 miljoen euro neer voor de memoires van de oud-president en zijn vrouw Michelle: de lucratiefste boekendeal ooit.

“Een astronomisch bedrag”, zegt Plien van Albada van Uitgeverij Balans, gespecialiseerd in politieke boeken. “Het is het hoogste wat ik ooit heb gehoord voor een boek. Penguin Random House neemt een behoorlijk risico.”

Markus Dohle, directeur van Penguin Random House, zei tegen de Financial Times dat hij ‘ontzettend blij is dat de samenwerking met Obama en zijn vrouw wordt voortgezet’. “Met hun woorden en hun leiderschap hebben ze de wereld veranderd.”

Bestsellers

Dohle weet wat hij in huis haalt. Obama kan bogen op de nodige schrijfervaring en publiceerde eerder bij Penguin Random House de boeken ‘Dromen van mijn vader’ (1995), ‘De herovering van de Amerikaanse droom’ (2006) en het kinderboek ‘Een brief aan mijn dochters’ (2010), waarvan alleen al in de VS miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Van Michelle verscheen in 2012 bij dezelfde uitgever de bestseller ‘De moestuin van Michelle', over haar zelf verbouwde groenten bij het Witte Huis.

Een blind risico is het bod van Penguin, dat voortkwam uit een verhitte veiling tussen verschillende uitgevers, dus niet. Sterker nog: het is een uitgekiend bedrag, denkt uitgever Van Albada. “Je kon op je vingers nagaan dat Obama na zijn aftreden met zijn memoires zou komen. Hij kan goed schrijven. Penguin Random House heeft hier jaren over na kunnen denken.”

Penguin hoeft overigens niet voor 57 miljoen aan boeken te verkopen om uit te kosten te komen, zegt Van Albada. “Ze zullen een flink bedrag ophalen met de verkoop van de internationale rechten aan uitgeverijen in het buitenland.”

Torenhoge bedragen

Met de rendabele deal laat Obama zijn voorgangers George W. Bush (die 9,5 miljoen euro kreeg voor zijn memoires ‘Cruciale beslissingen’), Bill Clinton (14 miljoen euro voor ‘Mijn leven’) en collega Hillary Clinton (ruim 4 miljoen voor ‘Cruciale keuzes’) ver achter zich. Ook Tony Blair, de Britse oud-premier die met meer dan 5 miljoen voor zijn memoires toch niet slecht boerde, steekt er magertjes bij af.

Volgens Plien van Albada passen die torenhoge bedragen bij de huidige bestsellercultuur. “Het is iets van de laatste tien jaar. Ik vind het opmerkelijk dat uitgevers enorm veel geld bieden aan grote namen uit de politiek of de filmwereld, terwijl die zich als schrijver nog helemaal niet hebben bewezen.”

Obama en zijn vrouw hebben al toegezegd dat ze een groot deel van de opbrengst, net zoals bij hun vorige boeken, zullen weggeven aan goede doelen. Van Albada noemt de deal ‘fijn voor de Obama’tjes’, maar voorziet daardoor wel een hoge druk op het schrijven ervan. “De verwachtingen zijn navenant. Daar moet je aan voldoen.”

Polderland

Dat het in Nederland veel minder gebruikelijk is dat politici hun memoires schrijven, noemt ze jammer. “Ik denk dat het komt doordat wij zo’n polderland zijn. Nederlandse politici kunnen veel minder hun stempel op de politiek drukken dan in Amerika. Dat is jammer, want via zulke memoires kunnen burgers meer te weten komen over publieke beslissingen en zo achteraf dingen beter begrijpen.”

Moeten uitgeverijen dan niet gewoon met een grote zak geld over de brug komen om politici over de streep te trekken? Van Albada lacht. “Dat is volgens mij niet de oplossing. Geld is geen goed motief, dan krijg je niet het beste boek. Een politicus moet intrinsiek gemotiveerd zijn om zijn verhaal te vertellen. Al is dit bod aan de Obama’s nog zo hoog, ik geloof dat dat bij hun wel het geval is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden