Obama's maken financiële klapper met memoires

Deal Uitgeverij Penguin Random House telt 57 miljoen euro neer voor de memoires van de Obama's. 'Een uitgekiend bod.'

Met een jaarsalaris van zo'n 358.000 euro zat Obama er als president warmpjes bij. Maar de echte financiële klapper maakt hij met zijn literaire kwaliteiten. Penguin Random House betaalt 57 miljoen euro voor de memoires van de oud-president en zijn vrouw Michelle: de lucratiefste boekendeal ooit.


"Een astronomisch bedrag", zegt Plien van Albada van Uitgeverij Balans, gespecialiseerd in politieke boeken. "Het is het hoogste bedrag dat ik ooit heb gehoord voor een boek. Penguin Random House neemt een behoorlijk risico, maar ik neem aan dat ze er goed over hebben nagedacht."


Met de deal laat Obama voorgangers George W. Bush (die 9,5 miljoen euro kreeg voor zijn memoires), Bill Clinton (14 miljoen) en diens echtgenote Hillary Clinton (ruim 4 miljoen) ver achter zich. Volgens Van Albada passen die bedragen bij de huidige bestsellercultuur. "Het is iets van de laatste tien jaar. Ik vind het opmerkelijk dat uitgevers enorm veel geld bieden aan grote namen uit de politiek of de filmwereld, terwijl die zich als schrijver nog niet hebben bewezen."


Dat laatste geldt niet voor Obama, die kan bogen op de nodige schrijfervaring. Eerder publiceerde hij bij Penguin Random House al de boeken 'Dromen van mijn vader' (1995), 'De herovering van de Amerikaanse droom' (2006) en het kinderboek 'Een brief aan mijn dochters' (2010), waarvan alleen al in de VS miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Van Michelle verscheen in 2012 de bestseller 'American Grown', over haar moestuin bij het Witte Huis.


Een blind risico is het astronomische bod van Penguin, dat voortkwam uit een verhitte veiling tussen verschillende uitgevers, dus niet. Sterker nog: het is een uitgekiend bod, denkt Van Albada. "Je kon ervan uitgaan dat Obama na zijn aftreden met zijn memoires zou komen. Hij kan goed schrijven. Penguin heeft hier jaren over nagedacht."


Penguin hoeft niet voor 57 miljoen aan boeken te verkopen om uit te kosten te komen, zegt Van Albada. "Ze zullen een flink bedrag ophalen met de verkoop van de internationale rechten aan uitgeverijen in het buitenland."


Obama en zijn vrouw hebben al toegezegd dat ze een groot deel van de opbrengst, net zoals bij hun vorige boeken, zullen weggeven aan goede doelen. Van Albada noemt het astronomische bod 'fijn voor de Obama'tjes', maar voorziet daardoor wel een hoge druk op het schrijven ervan. "De verwachtingen zijn navenant. Daar moet je aan voldoen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden