Obama pakt 'grootste bedreiging voor onze toekomst' aan
Er is geen grotere bedreiging voor onze toekomst dan de klimaatverandering. Dit heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag gezegd bij de presentatie van een nieuw beleidsplan tegen de opwarming van de aarde.
Het Clean Power Plan van Obama moet leiden tot meer duurzame energie, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en minder afhankelijkheid van fossiele energie. Verder moet het plan schade aan de natuur, het klimaat en de volksgezondheid tegengaan.
Obama voert het plan in bij presidentieel decreet. Eerdere pogingen de maatregel bij wet in te voeren, strandden in het Congres.
Voorbeeldfunctie
Obama stelde dat zijn land een voorbeeldfunctie heeft. Volgens hem kijken vervuilende landen als China naar de VS als het aankomt op duurzame technologie en het aanpakken van vervuiling. "Als de wereld voor zijn zwaarste uitdagingen staat, leidt Amerika de weg voorwaarts. Als wij dit niet oplossen, doet niemand het."
De president zei "absoluut niet te geloven" dat het probleem inmiddels te groot is om op te lossen, maar zei wel dat er tempo gemaakt moet worden met serieuze plannen om klimaatverandering tegen te gaan.
Niets doen is volgens Obama dan ook geen optie. "Wij zijn de eerste generatie die iets merkt van klimaatverandering en de laatste die hier iets aan kan veranderen. We hebben maar 1 thuis en 1 planeet. Er is geen plan B."
(tekst loopt door onder de foto)
Kritiek
Ook de kritiek dat het plan de stroomprijzen zou doen stijgen en schadelijk zou zijn voor ondernemers en werknemers wuifde Obama weg. "Het zaaien van angst is van alle tijden. En elke keer hebben deze figuren het bij het verkeerde eind. Het bedrijfsleven weet altijd een manier te vinden om zich aan te passen. En dit plan doet de energieprijzen juist dalen."
Desondanks bereiden verschillende staten rechtszaken voor tegen de regering Obama. Ze zijn bang dat werknemers hun banen verliezen, stroomprijzen omhoog zullen schieten en de energiezekerheid wordt ondermijnd.
Greenpeace
Greenpeace is verheugd over de "historische stap" die Obama heeft gezet. "We moedigen deze stap aan, al moeten de plannen ambitieuzer zijn om echt verschil te maken", aldus de milieuorganisatie.
"Het is goed dat kolencentrales worden aangepakt, hier zou Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Waar blijft de klimaatspeech van onze minister-president Rutte?", aldus Greenpeace.
Kans van slagen
Gisteren ging Trouw al in op de vraag of het plan van Obama kans van slagen heeft.