'Obama overweegt nieuwe strategie in Syrië'

Amerikaanse soldaten op weg naar Irak. Beeld EPA

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het beleid ten aanzien van Syrië evalueren. Er wordt onder meer onderzocht of het vertrek van de Syrische leider Bashar al-Assad een voorwaarde is voor het verslaan van terreurgroep Islamitische Staat. Dat hebben hoge regeringsbronnen en diplomaten tegen CNN gezegd.

In het Witte Huis zouden alarmbellen afgaan omdat de gematigde Syrische oppositie steeds verder in het nauw wordt gedreven. Met de evaluatie erkent het Witte Huis dat de huidige strategie, die niet voorziet in het aanpakken en zelfs verdrijving van het Assad-regime, verkeerd is. In de strategie wordt bovendien de voorkeur gegeven aan het verslaan eerst van IS in Irak. Daarna pas moet, met hulp van de gematigde rebellen, IS in Syrië worden verslagen.

'In een ideale wereld zou je IS eerst verdrijven uit Irak en daarna doorstoten naar Syrië', stelde een hoge regeringsfunctionaris. 'Maar als de gematigde oppositie tegen die tijd is verslagen en IS zit er nog steeds, dan schiet het niet op.' In de huidige strategie wordt uitgegaan van het opleiden in een jaar tijd van 5.000 rebellen. Hiervoor is 500 miljoen dollar beschikbaar.

Het nationale veiligheidsteam van Obama zou de afgelopen week vier keer hebben vergaderd over de kwestie. De president zelf leidde een van deze vier vergaderingen. Er zou onder meer worden gesproken over mogelijkheden om gematigde oppositiestrijders sneller te trainen en te bewapenen en het loslaten van de 'Irak Eerst-strategie.

Bewoners van Aleppo zoeken naar overlevenden na een bombardement door de Syrische luchtmacht. Beeld AFP

No fly-zone

'We zijn tot de conclusie gekomen, door de ontwikkelingen op de grond, dat we mogelijk geen tijd meer hebben voor het eerst aanpakken van Irak', zegt een regeringsfunctionaris. Behalve versnelling van de training van gematigde rebellen, wordt ook gekeken naar het instellen van een no flyzone aan de Turkse grens. Turkije dringt al lang aan op zo'n no flyzone, onder andere om zo de gematigde rebellen te beschermen tegen Syrische luchtaanvallen.

Het opleiden van de rebellen, dat vier maanden geleden werd aangekondigd, ondervindt flinke vertraging. Het screenen van de strijiders is zelfs nog niet eens begonnen. Ook moeten nog veel logistieke details met Saoedi-Arabië en Turkije, waar de training zal plaatsvinden, worden uitgewerkt. Het screenen zal volgens het Pentagon drie tot vijf maanden duren. Daarna begint het opleiden van de strijders. Deze fase duurt zo'n negen maanden. 'We hebben nog een lange weg te gaan', aldus een Pentagon-woordvoerder.

Veel van Obama's adviseurs, zoals minister van Buitenlandse Zaken Kerry, hebben eerder gezegd dat Amerika's politieke strategie ten aanzien van Syrië niet werkt. Minister van Defensie Hagel stuurde nationale veiligheidsadviseur Rice in oktober een memo waarin hij zijn bezorgdheid uitte. Volgens Hagel moest meer worden gekeken naar wat precies te doen met het Assad-regime.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Handarat, ten noorden van Aleppo. Het FSA verliest steeds meer terrein in de strijd tegen het regeringsleger. Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden