Obama over Syrië: Hartverscheurend maar te moeilijk

Na nieuwe gruwelbeelden vindt Republikeins senator McCain dat VS plicht hebben om in te grijpen

De situatie in Syrië is "hartverscheurend", maar een "simpele oplossing" is er niet, meent Barack Obama. De Amerikaanse president reageerde daarmee gisteren op een uitspraak van de Republikeinse senator John McCain, die zei dat de VS de 'morele plicht' hebben om het voortouw te nemen met luchtaanvallen op Syrië.

Beide stellingnames maken deel uit van het toenemende tumult over de wijze waarop de autoritaire president Basjar Assad de opstand tegen zijn regime aanpakt. Schaarse beelden uit het land schokken de internationale gemeenschap, zoals uit - waarschijnlijk - een militair ziekenhuis in Homs, uitgezonden door het Britse Channel 4. Daarop is te zien hoe geblinddoekte mensen aan hun bed vastgeketend liggen, sommigen met duidelijke tekenen van marteling op hun lichaam. Volgens Channel 4 zijn de opnames de afgelopen maanden gemaakt, en door een medewerker van het ziekenhuis naar buiten gesmokkeld. Hij beschreef hoe gevangenen elektrische schokken kregen, geslagen werden, de benen werden gebroken. Vorige week moesten opstandelingen in Homs vluchten na zware beschietingen door Assads troepen.

Andere beelden, door activisten op het net gezet, tonen hoe de moskee in het zuidelijke Herak er uitziet na beschieting door een legertank: de deuren hangen uit het lid, overal ligt puin en glas. Bewoners en - volgens het leger - ook rebellen hadden hun toevlucht gezocht in de moskee. Herak, dorp in Assads geboortestreek Deraa, is een basis van het opstandige Vrije Syrische Leger en wordt zwaar onder vuur genomen door regeringstroepen. Volgens Rami Abdoel-Rahman van het Syrische Observatorium van de mensenrechten, kwamen vijf militairen om bij de gevechten, die tot de ergste in de provincie behoren sinds de opstand tegen Assad vorig jaar uitbrak. Een 15-jarige jongen stierf door toedoen van een sluipschutter, aldus Abdul-Rahman. Volgens activisten kwamen gisteren in heel Syrië meer dan twintig mensen om.

Terwijl Obama duidelijk maakte dat hij niets voelt voor militair ingrijpen in een land waar de situatie volgens hem veel gecompliceerder ligt dan in Libië - waar de Amerikanen met de Navo vorig jaar wel ingrepen, brachten de VS gisteren volgens persbureaus een nieuwe resolutie voor de Veiligheidsraad van de VN. Daarin staat dat beide partijen het geweld moeten staken, eerst Assad, dan de rebellen. Eerder hadden Rusland en China hun veto uitgesproken over resoluties die volgens hen alleen Assad opriepen de wapens neer te leggen. Ook op direct diplomatiek niveau werden gisteren de nodige boodschappen afgegeven. Frankrijk en Spanje schorten alle diplomatieke activiteiten in Syrië op. Eerder besloten onder meer Groot-Brittannië, de VS, Canada en Zwitserland al hun diplomatieke posten te sluiten. Nederland houdt de ambassade voorlopig nog open, meldde Den Haag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden