Obama: oorlog tussen Westen en islam is lelijke leugen

Obama spreekt op de conferentie over extremisme Beeld ap

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de suggestie dat het Westen oorlog voert met de islam gisteren een 'lelijke leugen' genoemd. Dat zei hij gisteren in Washington bij een bijeenkomst over gewelddadig extremisme.

'Moslimgemeenschappen, ook schriftgeleerden en geestelijken, hebben daarom een verantwoordelijkheid om niet alleen tegen verwrongen interpretaties van de islam in te gaan, maar ook tegen de leugen dat wij op een of andere manier betrokken zijn bij een botsing van beschavingen; dat Amerika en het Westen in oorlog zijn met de islam of proberen moslims te onderdrukken, of dat wij de oorzaak zijn van iedere misstand in het Midden-Oosten.'

Obama riep landen daarnaast op weerstand te bieden aan pogingen de islam te gebruiken om geweld te rechtvaardigen. In het bijzonder moslimgemeenschappen moeten volgens hem een tegengeluid geven aan 'verwrongen interpretaties van de islam'. Hij spoorde landen aan om islamitische militanten wereldwijd aan te pakken.

Aboutaleb

Met het oog op de uitdijende invloed van de groep Islamitische Staat en de toenemende kracht van terroristen in het Midden-Oosten en Afrika hield Obama deze week in het Witte Huis een bijeenkomst over gewelddadig extremisme. Daarbij was ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aanwezig.

De wereld moet volgens Obama een breder antwoord geven op extremisme, breder dan alleen militaire interventie. Met luchtaanvallen is de opmars van de extremisten in Irak en Syrië deels tot staan gebracht, maar hiermee is nog geen antwoord gegeven op de extreme ideologieën van moorddadige groepen als IS, Al-Shabab en Boko Haram, aldus de Amerikaanse president.

'Deze terroristen hunkeren naar legitimiteit en op ons allen rust de verantwoordelijkheid om de notie te weerleggen dat groepen als ISIL de islam vertegenwoordigen', zei Obama, die IS aanduidt met ISIL. Hij zei voorts dat vooral Arabische landen stappen moeten zetten om sektarisch geweld te bezweren en economische en onderwijsmogelijkheden te stimuleren voor jongeren die vatbaar zijn voor rekrutering door terreurgroepen.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op de bijeenkomst van het Witte Huis Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden