Obama noemt klimaatakkoord 'beste kans om aarde te redden'

Barack Obama reageert op het klimaatakkoord. Beeld getty
Barack Obama reageert op het klimaatakkoord.Beeld getty

De Amerikaanse president Obama heeft het zaterdag in Parijs bereikte klimaatakkoord uitvoerig geprezen. 'Deze overeenkomst is de beste kans om de enige planeet die we hebben te redden', zei Obama vanuit het Witte Huis. Volgens de president, die het akkoord sterk en historisch noemde, kan het een 'omslagpunt voor de wereld worden'.

redactie

Het Amerikaanse volk kan trots zijn, vindt de president. 'Het akkoord van Parijs vormt het raamwerk dat de wereld nodigt heeft om de klimaatcrisis tot een oplossing te brengen', aldus Obama. 'Het is een eerbetoon aan het Amerikaanse leiderschap'.

Volgens de president zijn de VS de afgelopen zeven jaar veranderd in de wereldwijde leider in de strijd voor klimaatverandering. Hij zei wel dat er nog een lange weg te gaan is.

De president heeft de strijd tegen opwarming van de aarde tot een prioriteit gemaakt in zijn politieke agenda. Daarbij krijgt hij zware tegenstand van de Republikeinen in het Congres. Onder die politici is een heel aantal klimaatsceptici die niet geloven dat de aarde opwarmt door de uitstoot van broeikasgassen. De voorzitter van de milieucommissie in de senaat zei dat het akkoord in Parijs voor de Amerikanen niet belangrijker is dan het Kyoto-verdrag uit 1997.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump had eerder al eens gezegd dat de temperatuur van de aarde 'op en neer' gaat. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton liet op Twitter weten dat ze blij is met de uitkomsten van het akkoord in Parijs. 'We kunnen het ons niet veroorloven om te worden afgeremd door klimaatsceptici. We kunnen ons ook niet laten afschrikken door pessimisten die eraan twijfelen dat Amerika deze uitdaging aankan.'

195 sloten zaterdag in Parijs een historisch akkoord waarin ze het eens werden over de aanpak van klimaatverandering. In de komende jaren moeten de landen op zoek naar alternatieve energiebronnen om zo minder fossiele brandstoffen te verbruiken. Ook moeten de rijkere landen de armere landen helpen de klimaatdoelstellingen te bereiken. Zo moet de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden