Obama naar Hiroshima, maar zonder excuses

Het Vredesmonument in Hiroshima Beeld REUTERS
Het Vredesmonument in HiroshimaBeeld REUTERS

Barack Obama brengt als eerste Amerikaanse president een bezoek aan het Vredesmonument in Hiroshima, één van de twee Japanse steden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden verwoest door een Amerikaans atoombombardement. Dat heeft het Witte Huis vandaag bekendgemaakt. Excuses zal Obama niet maken.

Fleur Schepers

Het bezoek aan Hiroshima is onderdeel van Obama's reis naar Japan voor de top van de G-7 op 26 en 27 mei. In zijn eerste jaar als president zei Obama dat hij vereerd zou zijn zo'n bezoek af te leggen.

Een bezoek van een Amerikaanse president is controversieel. Japan en de VS verschillen namelijk nog altijd van mening over de inzet van atoomwapens. De meeste Amerikanen beschouwen de bommen op Hiroshima en op Nagasaki als gerechtvaardigd omdat die een einde maakten aan de oorlog en veel Amerikaanse levens redden. Japanners beschouwen het afwerpen van de kernwapens als een oorlogsmisdaad.

Volgens een recent onderzoek van het Pew Research Center zijn de meningen in de VS langzaam aan het verschuiven. Maar tot politieke excuses zal dat niet leiden, stelt Peter Duus, emeritus hoogleraar aan Stanford University: "Geen enkele Amerikaanse president heeft ooit excuses aangeboden voor een oorlogsdaad in een conflict dat de VS zelf niet zijn begonnen. De bombardementen op Hiroshima en Nagasaki vallen hieronder."

Voor Japanners zouden excuses van de Amerikanen, het liefst van de president, op hun plaats zijn, stelt Duus. "Voor linkse politici in Japan zou het bevestigen dat de bombardementen geen normale oorlogshandelingen waren, en rechts zou het zien als de bevestiging dat Japan niet de enige partij was die wreedheden beging in de oorlog."

Volgens een verklaring van het Witte Huis zal de president samen met de Japanse premier Shinzo Abe een bezoek brengen aan Hiroshima om te benadrukken "hoezeer hij toegewijd is om vrede en veiligheid na te streven, zonder kernwapens".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden