'Obama moet opschuiven naar midden'

Amerikanen brengen hun stem uit bij de tussentijdse verkiezingen. (AFP) Beeld
Amerikanen brengen hun stem uit bij de tussentijdse verkiezingen. (AFP)

De Democratische president Barack Obama staat vanaf vandaag tegenover een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De grote vraag is: hoe verder?

Een Democratische president en een Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die als sumoworstelaars om elkaar heen draaien, dat zal het beeld van de komende jaren zijn, vermoedt voormalig medewerker van Georg W. Bush Ari Fleischer. In The Wall Street Journal geeft hij Obama het advies tegemoet te komen aan Republikeinse wensen en zo snel als mogelijk de belastingverlagingen van George Bush met twee jaar te verlengen.

Afgelopen dagen is veelvuldig verwezen naar de tussentijdse nederlaag van Bill Clinton. Michael Crowley verwijst in Time naar de toespraak van Clinton uit 1994. Net als Obama nu beloofde Clinton verandering van de politieke cultuur in Washington. Hij faalde, gaf dat berouwvol toe en uitte de hoop dat Democraten en Republikeinen elkaar in het midden zouden treffen. Crowley verwacht van Obama eenzelfde nederigheid, maar denkt niet dat hij veel over het politieke midden zal praten, de plek waar Clinton zich veel meer thuis voelde dan de huidige president.

Fleischer sluit zich daarbij aan en denkt evenmin dat de ‘doctrinaire liberaal’ Obama al te veel opschuift.

Toch is dat ook het advies van partijgenoot en senator Evan Bayh. In een ingezonden stuk in The New York Times schrijft hij dat ‘de Democraten hun mandaat hebben overschat’. “Praten over een politieke herschikking en een nieuw progressief tijdperk bewijst dat we aan wishful thinking deden.” Bayh haalt cijfers aan uit 2008 waaruit bleek dat 76 procent van het electoraat bestaat uit gematigde tot conservatieve kiezers, en die 'schreeuwden niet om een ruk naar links'.

Zorgen zijn er ook over de slagvaardigheid op buitenlands beleid. Vooral Iran zal Obama minder serieus nemen nu hij aan handen en voeten gebonden is, denkt Marc Lynch op Foreign Policy. Hij vermoedt dat ook de Israëlische leider Benjamin Netanyahu zich vrijer zal voelen zijn eigen pad te kiezen.

Collega-blogger bij Foreign Affairs Daniel Drezner denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Het congres heeft volgens hem weinig te zeggen over het buitenlands beleid. “Denk eens terug aan 1994 en 2006, toen beide huizen in het congres in handen van de oppositie kwamen. Veranderde het buitenlands en veiligheidsbeleid toen?”

De zege van de Republikeinen schept ook verplichtingen, zegt Howard Kurtz in The Daily Beast. Ook zij zullen nu enkele beloftes moeten waarmaken en kunnen het leed van de natie niet langer alleen op het bordje van Obama schuiven. Een waarschuwend woord voor de media: zij zullen beide kanten rekenschap moeten laten afleggen voor het beleid en zich niet alleen richten op de moddergevechten.

Tot slot wijst Harold Meyerson in The Washington Post op een positieve trend voor de Democraten. Meyerson constateert dat de blanke werkende klasse zich wederom van de Democraten afwendde en Republikeins stemden. Maar een geluk voor de Democraten is dat deze klasse steeds kleiner wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden