Obama lijkt het te gaan redden

Obama (m) op het podium met rapper JayZ (l) en Bruce Springsteen (r) Beeld reuters
Obama (m) op het podium met rapper JayZ (l) en Bruce Springsteen (r)Beeld reuters

Barack Obama knuffelde gisteren Bruce Springsteen in Wisconsin en ging daarna op weg naar Iowa via Ohio. Mitt Romney begon in Florida en deed nog dertien staten aan, soms alleen maar door te landen, aanhangers op het vliegveld te groeten en weer door te vliegen.

Geheel volgens traditie propten de twee Amerikaanse presidentskanditaten, de Democraat in het Witte Huis en de Republikeinse uitdager, op de laatste dag zoveel mogelijk bezoeken aan zoveel mogelijk 'sleutelstaten' in hun programma.

In die elf staten houden Democraten en Republikeinen elkaar ongeveer in evenwicht en heeft campagnevoeren zin, in tegenstelling tot geheide bastions voor de ene of de andere partij, zoals het altijd Democratisch stemmende Californië of het steevast Republikeinse Texas.

De peilingen in de sleutelstaten geven al wekenlang kleine verschillen aan, vaak binnen de onzekerheidsmarges, maar gemiddeld neigen ze in negen van de elf gevallen naar Obama. Landelijk staat hij een magere half procent voor.

Dat heeft de afgelopen dagen in politiek Amerika tot een tweede debat over de verkiezingen geleid. Het hoofddebat ging onverminderd over de leiderschapskwaliteiten van de kandidaten, de ideale omvang van de overheid en het een zegen of vloek zijn van Obama's nieuwe zorgstelsel. Het tweede was: worden de verkiezingen spannend of niet?

Aan de kant van 'spannend' stonden natuurlijk de Republikeinen, die anders zouden moeten toegeven dat hun man er niet geweldig voor stond - maar ook commentatoren in de media, die wezen op de kleine verschillen en vele onbekende factoren, zoals de opkomst, het weer en de finesse waarmee de partijen erin zullen blijken te slagen bij de meest beïnvloedbare kiezers aan- of op te bellen.

Aan de kant van 'zo goed als beslist' stonden de rekenmeesters, zoals Nate Silver van de The New York Times, wiens computermodel Obama inmiddels een kans van 86 procent geeft. De redenering is simpel: als je kijkt naar welke staten Obama al in zijn zak heeft, heeft hij minder sleutelstaten nodig voor de winst. Er zijn dus voor hem veel meer combinaties mogelijk van (ook kleinere) sleutelstaten die voldoende zijn om de vereiste 270 kiesmannen te halen dan voor Romney. En dankzij de peilingen zijn veel van die combinaties ook nog eens waarschijnlijker dan de combinaties van Romney.

Voor Romney, die begint met een beperktere voorraad aan kiesmannen waar hij op mag rekenen, is de statistiek een dwangbuis: hij moet haast wel de staat Ohio winnen, en nog een flink aantal andere, om zich volgend jaar de 45ste president van de VS te mogen noemen. In die sleutelstaat van alle sleutelstaten stond hij gisteren 2,8 procent achter.

Eerste exitpoll pas om 1 uur vannacht
De stroom uitslagen in de VS komt vanavond pas laat (en voor de krant van woensdag te laat) op gang. Pas om 1.00 uur Nederlandse tijd sluiten de eerste stembussen aan de Oostkust.

Op Nederland 1 voorziet Eelco Bosch van Rosenthal de uitslagen van duiding en achtergronden, in een uitzending die om 23.00 uur begint. Twan Huys doet live verslag vanuit New York. Op hetzelfde tijdstip ontvangen Pauw en Witteman op Nederland 2 Amerika-deskundigen Geert Mak en Max Westerman. RTL 4 begint om 23.15 met het nieuws uit de VS. Amerika-correspondent Erik Mouthaan doet de presentatie. Wie de uitslagen liever vanuit internationaal perspectief volgt, kan vanaf 23 uur terecht bij zowel de BBC als CNN. Een 'tweede scherm' kan worden gevonden in het live-blog van The New York Times.

Het eerste grote nieuws komt naar verwachting kort na 01.00 uur in de vorm van de exitpoll van de belangrijke sleutelstaat Virginia.

Een half uur later sluiten de stembussen in Ohio en North Carolina. Ohio is onmisbaar voor Romney, in North Carolina zijn de peilingen gunstig voor hem. Als hij beide verliest, ziet het er al vroeg in de Amerikaanse avond somber voor hem uit. Na 2.00 uur komen de prognoses voor Florida en New Hampshire. Om 3.00 uur is het stemmen gedaan in Colorado en Wisconsin. Om 4.00 uur sluiten de stembussen in de laatste sleutelstaten, Iowa en Nevada. En dan zit het er op: Californië (5.00 uur) en Alaska (7.00 uur) zullen niemand verrassen.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden