Obama komt met langverwacht klimaatplan

null Beeld ap
Beeld ap

De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag de plannen ontvouwen waarmee hij de klimaatverandering wil tegengaan. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd in een door het Witte Huis vrijgegeven videoboodschap.

'Als het aankomt op de wereld die we achterlaten aan onze kinderen, zijn we aan hen verplicht te doen wat we kunnen', aldus Obama, die er nog maar eens op wees dat de gevolgen van klimaatverandering niet 'door één enkele maatregel' kunnen worden teruggedrongen.

Kolencentrales
Ingewijden verwachten dat de president onder meer strengere eisen wil stellen aan de uitstoot van kolencentrales. Ook zou iets worden gedaan aan de doelmatigheid van het energieverbruik van gebouwen en elektrische apparaten, en zou de regering op veel grotere schaal duurzame energie een kans willen geven.

Besluiteloosheid
'Wij, als staatsburgers, moeten allemaal ons steentje bijdragen om Gods schepping te behouden voor komende generaties', zei Obama in zijn boodschap. Afgelopen februari had hij in zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres, de State of the Union, aangekondigd zelf maatregelen te zullen treffen als het parlement zou blijven hangen in besluiteloosheid.

Obama zal zijn plan dinsdag presenteren in een toespraak op de universiteit van Georgetown in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden