Obama: klimaatverandering heeft prioriteit

Cover van Time magazine van 31 december. Beeld afp
Cover van Time magazine van 31 december.Beeld afp

De Amerikaanse president Obama ziet de strijd tegen de klimaatverandering als een van de drie topprioriteiten voor zijn tweede ambtstermijn. Dat zegt hij deze week in een interview met het weekblad Time.

Obama is als "Person of the Year" uitvoerig geïnterviewd door het magazine. Hij zegt dat de economie, immigratie en de klimaatverandering de drie belangrijkste thema's voor zijn tweede ambtstermijn zijn. Dat is een grote verandering ten opzichte van zijn eerste termijn in het Witte Huis. Toen bleef hij opvallend stil over het klimaat. Hij kreeg daardoor veel kritiek van milieuverenigingen.

Dochters
Volgens Obama zijn het zijn dochters die hem hebben beïnvloed om de strijd tegen de klimaatverandering meer aandacht te geven. "Het is een cliché, maar het is absoluut waar dat elke ouder die zijn kinderen ziet opgroeien, beseft dat alles wat je doet invloed heeft op hun toekomst. Je hoopt met heel je hart dat ze je overleven, dat de wereld beter is voor hen als je er niet meer bent. Je begint na te denken over hun kinderen", zegt hij in het interview. "Rond thema's zoals de klimaatverandering, denk ik dat dit land en de wereld na moeten denken over wat ze achterlaten."

Kinderen kunnen zelf nog genoeg foute keuze maken, zei Obama. "Je wilt niet dat ze jouw foute keuzes erven. We moeten daarover nadenken met de maatschappij als geheel. Als het gaat om onze fiscale huishouding, over de klimaatverandering, over de economie en de kansen die ze krijgen, dan pleit ik altijd voor een visie op lange termijn. Maar dat is bijzonder moeilijk in deze baan, waar er altijd crisissen op je afkomen."

Profetische woorden, want het interview vond plaats voor de schietpartij in de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, een incident dat de wapenwetgeving op de agenda van de president zette.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden