Obama is de Rutte van de VS: een man zonder eigenschappen

"De politieke debatten in Nederland zijn volstrekt waardeloos. Elke bewering moet door de molen van het Centraal Planbureau, en grote politieke vragen worden daarmee gereduceerd tot gedoe achter de komma. Voor het grote verhaal, voor de visie is geen ruimte."

Misschien komt het ook daardoor dat conservatief publicist en historicus Bart Jan Spruyt (48) zo van de Verenigde Staten houdt. "Daar wordt het debat op het scherp van de snede gevoerd."

In Nederland stappen links en rechts samen in een nieuwe regering. In de VS staan ze recht tegenover elkaar. "Dat maakt de keuzes die gemaakt moeten worden duidelijker, harder en scherper." Meer defensie of minder defensie? Meer belasting of minder belasting? Meer overheid of minder overheid? "Zo'n omgeving biedt ruimte voor het grote verhaal."

Vier jaar geleden, toen Barack Obama tot president van de Verenigde Staten werd gekozen, was Spruyt in Washington. Hij liep 's nachts langs het Witte Huis. "Daar stond een groep Obama-aanhangers jubelend aan de hekken te sjorren en te schreeuwen dat Bush moest aftaaien naar Texas. En vanochtend hoorde ik op de radio een stel Obama-vrijwilligers die in sleutelstaat Ohio nog alles op alles zetten om stemmen te winnen. Dat deden ze, vertelden ze, omdat een overwinning van Romney volgens hen een 'disaster' zou betekenen. Dat zie ik Nederland niet gebeuren: dat je de winst van de ander als ramp voor het land betitelt."

Spruyt zou 'ontzettend blij' zijn als Obama verliest. "Die man heeft er toch weinig van gemaakt. Hij is de Rutte van de VS: een man zonder eigenschappen. Niet dat Romney een echt inspirerende kerel is, maar dat Republikeinse gedachtengoed - vrijheidszin, de kracht van de civil society, je eigen broek ophouden, zelf de boel organiseren - ja, dat spreekt mij uiteraard zeer aan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden