Obama in Amsterdam: verpest het niet voor de jongeren

Barack Obama in Amsterdam.  “Als je twee stappen vooruit hebt gedaan, zoals mijn regering, dan komt er altijd een terugslag. Dat zien we nu in het hele westen, dat is mijn idee.
Barack Obama in Amsterdam. “Als je twee stappen vooruit hebt gedaan, zoals mijn regering, dan komt er altijd een terugslag. Dat zien we nu in het hele westen, dat is mijn idee."Beeld Dan Taylor

Barack Obama is redelijk optimistisch over de toekomst, ondanks de conservatieve krachten die in de VS en Europa voet aan de grond hebben. Dat vertelde hij vrijdagavond aan 3500 managers in Amsterdam.

Dat optimisme heeft hij dankzij de jongeren in Afrika, Azië, Amerika en Europa, die allemaal fascinerend genoeg eenzelfde blik op de toekomstige wereld hebben, zo verklaarde hij. “Als je twee stappen vooruit hebt gedaan, zoals mijn regering, dan komt er altijd een terugslag. Dat zien we nu in het hele westen, dat is mijn idee.”

Obama zei dat vanavond in het Amsterdamse congresgebouw Afaslive tijdens een interview voor een publiek van 3500 managers. Ze hadden elk een kleine duizend euro neergelegd, om de 44ste president van de VS te horen. Obama kwam vertrouwd en ontspannen over. “Mensen zijn hier in Amsterdam zo lang, Michelle voelt zich hierdoor meteen thuis”, grapte hij. Maar zijn toon van hoop en optimisme van weleer, was beduidend minder sterk dan voorheen.

De bijeenkomst moest gaan over leiderschap, en alhoewel er niet over politiek mocht worden gesproken, kon Obama het niet laten om af en toe indirect een sneer richting president Trump te geven. Zo claimt de huidige president wel dat de banengroei in de VS door hem is gerealiseerd, maar dat was echt al eerder aan de gang, aldus Obama.

Gevaarlijke tijd

De stap terug die het Westen doet, komt volgens Obama door de razendsnelle globalisering en technologische ontwikkelingen. Met onzekere burgers en de opkomst van autocratische leiders leven we volgens Obama in een gevaarlijke tijd. Er is een keiharde strijd gaande tussen twee ideologieën: die van de liberale tolerante samenleving en die van de conservatieve, autocratisch geleide samenleving. “Als de burgerlijke leiders zich nu niet gaan mengen in deze strijd, dan zijn alle verworven rechten zoals gelijke rechten voor vrouwen en etnische groepen weer heel snel verdwenen. Dan gaat het heel erg mis”, zo waarschuwde Obama.

Hij zegt nog steeds te geloven dat er een betere toekomst komt met meer welvaart, gelijkheid, tolerantie en minder geweld. “We zijn al van zover gekomen. Als ik jongeren vraag te kiezen in welke tijd in de geschiedenis ze liefst zouden willen worden geboren, dan kiezen ze allemaal voor nu, want we hebben het nog nooit zo goed gehad.”

Even een stap terug doen, is goed, maar er is ook niet veel tijd meer over, zoals voor het nemen van klimaatmaatregelen. “Oude mensen kunnen de klok terug willen zetten, maar ik vraag ze wel om niet alles te verpesten of zaken zo op zijn beloop te laten dat de jonge generatie het straks niet meer kan fixen. Als we te lang wachten, dan is het te laat voor het milieu en onze democratieën.”

De aanwezigheid van Obama is voor Hans Janssen, directeur van Denkproducties, een droom die uitkomt. Hij bedacht het plan om de oud-president van de VS naar Amsterdam te halen. Want "als je aan honderd mensen vraagt wie hét voorbeeld is op het gebied van verandering, management en leiderschap, dan zeggen ze allemaal ‘Obama’. Hoe leuk zou het zijn om deze man naar Amsterdam te halen.” Hij trok de stoute schoenen aan en mailde vorig jaar persoonlijk het bureau van Obama. Na vijftien maanden mailen kreeg hij het voor elkaar.

Weinig in de publiciteit

De 44ste president van de VS is sinds zijn aftreden sporadisch in de publiciteit. Wel treedt hij regelmatig op voor bedrijven, waarvoor hij een paar ton vergoeding vraagt. Begin dit jaar gaf Obama een bijzonder interview aan prins Harry voor BBC-radio en aan voormalig talkshow-presentator David Letterman via Netflix. Afgelopen zomer gaf Obama in Johannesburg een gloedvolle lezing over actief burgerschap tijdens de herdenking van de honderdste verjaardag van Nelson Mandela.

Lees ook:

Ben Rhodes, de rechterhand van Barack Obama, heeft een boek geschreven over zijn jaren met de voormalige Amerikaanse president: Obama is heel rustig onder Trump

Zuid-Afrika viert de 100ste geboortedag van Nelson Mandela: Obama sprak de Zuid-Afrikanen toe. Mandela: icoon van het optimisme

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden