Obama herinnert Israëlische regering aan vredesafspraken

De Amerikaanse president Barack Obama brengt in juni een kort bezoek aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Obama wil daarmee benadrukken dat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict hoog op zijn agenda staat.

Tijdens zijn bezoek aan Turkije stelde hij onomwonden voorstander te zijn van een tweestatenoplossing: ’Israël en Palestina die in vrede en veiligheid naast elkaar leven’. Obama zei van plan te zijn actief de doelen na te streven waartoe de partijen zich in de Routekaart voor de Vrede en op de vredesconferentie van Annapolis hebben verplicht.

Daarmee tikte Obama de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman openlijk op de vingers. Die veroorzaakte vorige week ophef toen hij uitriep dat Israël niet gebonden is aan ’Annapolis’. In de slotverklaring van die vredesconferentie, eind 2007, staat onder meer dat Israël en het Palestijns bestuur een tweestatenoplossing nastreven. Premier Netanjahoe heeft zijn ultrarechtse minister niet tegengesproken.

De krant Ha’aretz citeerde gisteren ook een Amerikaanse functionaris die stelt dat Obama, in tegenstelling tot zijn voorganger Bush, niet gekant is tegen deelname van Hamas in een Palestijnse regering van nationale eenheid. Maar voor directe contacten met Hamas zou deze beweging eerst moeten voldoen aan de voorwaarden van het Kwartet (EU, VS, Rusland en VN): staken van het geweld, erkennen van de staat Israël en aanvaarden van alle akkoorden. De laatste tijd betwijfelen steeds meer Israëlische én Palestijnse analisten of een tweestatenoplossing nog haalbaar is met een ultrarechtse regering in Israël en verlammende verdeeldheid in Palestijnse gelederen.

In de Arabische wereld, en met name in Syrië, is gisteren veelal positief gereageerd op Obama’s charmeoffensief jegens Turkije en de islamitische wereld. Officieel Israël volgt diens optreden met argusogen. De oppositionele Ha’aretz toonde zich daarentegen blij met ’de frisse wind’. „Al deze boodschappen wachten nu op hun uitvoering. Intensieve Amerikaanse betrokkenheid bij het oplossen van het conflict dwingen de Israëlische regering, de Palestijnen en de Syriërs te besluiten of zij Obama’s visie delen of een confrontatie met de VS prefereren”, aldus de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden