Obama heeft alle burgers nodig om te komen tot een ’Yes, we did’

De beëdiging van de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika, Barack Hussein Obama, is achter de rug. Het was een historisch moment, waar lang naar uitgekeken is. Eindelijk heeft de droom van Martin Luther King het Witte Huis bereikt. Of zoals één van Kings medestrijders het gisteren juichend verwoordde: We vechten al heel lang voor zo iemand, alleen wisten we niet dat hij (Obama) het was.

Obama liet in zijn toespraak zien dat hij zich van deze gevoelens bewust is. Waar hij in zijn strak geleide campagne zijn huidskleur zelden tot thema verhief, stond hij nu welbewust stil bij de ’offers die onze voorouders brachten’ en de inspanningen van hen die ’de klap van de zweep’ doorstonden en Amerika groot maakten. Zijn woorden over de betekenis van vrijheid: ’dat een man wiens vader zestig jaar geleden nog in geen restaurant bediend kon worden, nu de heiligste eed aflegt’, kreeg de handen van de honderdduizenden op de Washingtonse Mall op elkaar.

Obama toonde zich op de trappen van het Amerikaanse parlement –dat mede door slaven is gebouwd– nederig bij de taken die voor hem liggen. Die zijn niet gering, met een wereldwijde economische crisis en een land dat verwikkeld is in twee oorlogen.

Zoals de Amerikanen en de wereld hem hebben leren kennen, zal hij die energiek en voortvarend te lijf gaan. Nu is ook het moment gekomen dat hij de grote belofte die hij voor zeer diverse groepen belichaamt, moet waarmaken.

Obama is zich bewust van de kritiek op de omvang van zijn plannen en ambities. Twee elementen, ook aanwezig in zijn woorden gisteren, maken dat we met hem kunnen hopen op een goede voortgang. Allereerst is Obama’s change geen radicale verandering, geen breuk met het verleden, hoe kritisch hij ook is op het Bush-tijdperk. Obama is een man die in Amerika’s erfenis een kracht ziet. Hij wil kiezen voor ’het betere deel van onze geschiedenis’. De uitdagingen zijn nieuw, de instrumenten misschien ook, maar, zo zei hij het letterlijk, de waarden erachter zijn old and true. Dat is tevens de tweede pijler van zijn politieke kracht: met die waarden doet de 44ste president een beroep op iedere burger. Ook daarmee staat hij in een Amerikaanse traditie, maar Obama kan dit potentieel als geen ander aanboren. Want hij weet: ik ben ook maar een mens (zoals zijn aandoenlijke hapering bij de eedaflegging onbedoeld illustreerde). En Obama zal iedere Amerikaan nodig hebben om na vier jaar, of na acht, te kunnen concluderen: Yes, we did.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden