Obama hamert beatboxend op vrijheid

Vietnam Aan het einde van zijn bezoek aan Vietnam pleitte de president voor het milieu, mensenrechten, vrijheden én hiphop.

MARJON OP DE WOERD en REDACTIE BUITENLAND

Honderden Vietnamese jongeren verzamelden zich in het stadhuis van Ho Chi Minhstad. Ze wilden allemaal een glimp opvangen van president Barack Obama. De nationale koningin van de hiphop, de 26-jarige Suboi, was er ook. "Hoe belangrijk is het voor een land de kunst en cultuur echt te helpen en te promoten, en wat betekent dat voor de toekomst van een natie?", vroeg zij president Obama.

"Rap anders iets, voordat ik je vraag beantwoord. Laat me zien wat je in huis hebt", aldus Obama met de mouwen van zijn blauwe overhemd losjes opgestroopt. "Kom op, heb je een kleine beat nodig?", spoorde hij haar aan. Het was een duidelijke boodschap van Obama aan zijn gastheer, die bekritiseerd wordt voor het de mond snoeren van dissidenten. Eerder deze week riep Obama Vietnam ook al op tot het toestaan van meer vrijheden voor de bevolking, daarbij redenerend dat respect voor mensenrechten de economie, stabiliteit en regionale slagkracht van Hanoi zou verbeteren.

"In het Vietnamees of Engels?", vroeg Suboi, die sinds haar zeventiende zingt en een van de weinige vrouwelijke rappers is in het land. Vietnamees, uiteraard. Obama plaatste de microfoon dicht tegen zijn lippen en zette een kleine beat in. Suboi gaf de zaal al rappend een les in materialisme en geluk en sprak over vooroordelen en respect.

Rap, dat ooit ontstond als uitingsvorm voor arme Afro-Amerikanen, is volgens Obama nu een wereldwijd fenomeen en bij uitstek de kunstvorm voor jongeren. "Stel je voor dat in de begintijden van rap de overheid had gezegd 'Nee, dit is verboden omdat sommige dingen waar je over rapt beledigend of onbeleefd zijn, of omdat je te veel scheldt'? Dan zou de verbinding die de hiphop-cultuur nu over de gehele wereld bewerkstelligt niet bestaan", aldus Obama. Zijn antwoord op Suboi's vraag? "Het is noodzakelijk mensen zich te laten uiten."

Obama's bezoek aan Vietnam stond de afgelopen dagen vooral in het teken van het wapenembargo dat Amerika deze week ophief, de regionale machtsbalans en de oplopende spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Daar komt Vietnam in botsing met China, dat aanspraak maakt op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee en de confrontatie met buurlanden als Vietnam niet schuwt.

Peking zegt een verbeterde relatie tussen Vietnam en de VS toe te juichen. Chinese staatsmedia benadrukten echter dat de genormaliseerde relatie geen bedreiging moet vormen voor China's belangen. Zo noemde de Global Times Obama's uitspraak dat het opheffen van het wapenembargo niets met China van doen heeft "een zeer slechte leugen die de waarheid onthult - het verslechteren van de strategische tegenstelling tussen Peking en Washington". Volgens de krant gebruiken de VS Vietnam om de problemen in de Zuid-Chinese Zee aan te wakkeren.

In zijn ontmoeting met de toekomstige generatie leiders sprak Obama nauwelijks over machtspolitiek en defensie en juist over vrijheden, mensenrechten en milieu. Hij waarschuwde voor de gevolgen van de opwarming van de aarde en een stijging van de zeespiegel die "een enorme impact kan hebben op het vermogen van Vietnam de bevolking te voeden". Hij riep de aanwezige jongeren op tot actie en prees het bewustzijn van deze generatie. "Ik hield me meer bezig met basketbal en meisjes en was niet altijd even serieus. Jullie lopen nu al op mij voor."

undefined

Mensenrechten in vietnam

Volgens Human Rights Watch hebben activisten, bloggers en journalisten voortdurend te maken met intimidatie, fysieke mishandeling en gevangenschap.

Obama sprak van "een opmerkelijke vooruitgang" in de mensenrechtensituatie tijdens een ontmoeting met activisten in Hanoi. Op dat moment werd de 70-jarige activist Nguyen Quang A naar eigen zeggen gegrepen door de veiligheidsdiensten en vastgehouden tot Obama's bezoek voorbij was.

Human Rights Watch had Obama gevraagd het wapenembargo niet op te heffen, om druk te kunnen zetten op het regime.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden