Obama geëmotioneerd bij presentatie nieuwe wapenregels

President Barack Obama zichtbaar geëmotioneerd tijdens zijn pleidooi voor strengere richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens in de VS. Beeld REUTERS
President Barack Obama zichtbaar geëmotioneerd tijdens zijn pleidooi voor strengere richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens in de VS.Beeld REUTERS

Met een emotioneel pleidooi heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag zijn regeringsplan voor strengere regels op wapenbezit verdedigd. Meermalen veegde Obama een traan van zijn gezicht op momenten dat hij herinnerde aan het lot van de slachtoffers door wapengeweld in zijn land.

bewerkt door redactie

Eerder op de dag werden de nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens al gepresenteerd. Verkopers moeten voortaan een vergunning aanvragen voor hun handel en het wordt verplicht om grondiger achtergrondonderzoek te doen naar kopers.

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van dergelijk antecedentenonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is.

Obama verdedigde het plan op het Witte Huis, en veegde tijdens zijn toespraak meermalen een traan weg toen hij onder meer vertelde over een schietpartij op een school in Connecticut in 2012 die aan 20 kinderen het leven kostte. "Elke keer als ik aan die kinderen denk word ik kwaad", zei de Amerikaanse president.

Het door conservatieve Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres blokkeerde tot op heden iedere aanpassing van de wapenwetgeving en verhinderde daarmee een hardere houding in de strijd tegen misbruik van vuurwapens. Die kost jaarlijks in de VS ongeveer 30.000 mensen het leven.

"Er is een Congres nodig dat dapper genoeg is om op te staan tegen de leugens van de vuurwapenlobby", zei Obama.

"Maar ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen die in overeenstemming zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit'', aldus Obama. De president onderstreepte verder dat de nieuwe regels niet zijn bedoeld om "ieders wapens weg te nemen''.

Dat laatste vreest de wapenlobby, de National Rifle Association (NRA). De NRA noemde vandaag de voorgestelde regelgeving "een recept voor misbruik'' en stelt te blijven ijveren "voor het in de grondwet verankerde recht wapens te dragen''. Dat laatste is gebaseerd op een omstreden passage in de grondwet. Die spreekt over het recht van burgers wapens te dragen.

Maar volgens tegenstanders van de NRA staat dat in de context van het recht van burgers zich te bewapenen om een militie of politiemacht te vormen. De in de negentiende eeuw opgerichte NRA voert sinds 1975 felle campagnes tegen regels die het privé vuurwapenbezit beperken.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden