Obama geeft kalkoen gratie: 'Dit zijn letterlijk de Hunger Games'

Obama, in gezelschap van zijn dochters Malia (R) en Sasha en de voorzitter van de Amerikaanse Kalkoen Federatie John Burke (L), verleent Popcorn gratie. Beeld epa

Dit jaar is Popcorn de gelukkige: de kalkoen die van de Amerikaanse president gratie heeft gekregen en deze Thanksgiving dus niet met een vulling en badend in cranberrysaus op tafel zal verschijnen.

Kalkoen is tijdens het Amerikaanse feest Thanksgiving het standaardgerecht in de VS, maar dit jaar ontspringt Popcorn als 'Nationale Thanksgiving Kalkoen' de dans. Hij dankt zijn titel aan Amerikanen die via sociale media op hem stemden. De andere kandidaat, Caramel, blijft ook in leven. 'Hij is al begonnen met het inzamelen van geld voor zijn volgende campagne', zei Obama.

Het maken van grappen is een ander onderdeel van de traditie. 'Het ambt van president - de machtigste positie ter wereld - brengt vele ongelofelijke en zware verantwoordelijkheden met zich mee', zei Obama tijdens de kalkoenceremonie. 'Dit is daar niet één van.'

In totaal hebben 80 kalkoenen gestreden om de gratie en dat, zei Obama, waren letterlijk de Hunger Games. Hij verwees naar de populaire film- en boekenreeks waarin jongeren gedwongen worden op leven en dood met elkaar de strijd aan te gaan.

Zoon Lincoln wilde kalkoen niet eten
Het was de 66ste keer dat een kalkoen gratie kreeg van een Amerikaanse president. De basis voor deze traditie werd in 1870 gelegd toen Abraham Lincoln het leven van een kalkoen zou hebben gered omdat zijn zoon het dier niet wilde opeten.

 
In totaal hebben 80 kalkoenen gestreden om de gratie dus het waren letterlijk de Hunger Games
President Obama

Tijdens Thanksgiving, de vierde donderdag in november, wordt in de Verenigde Staten dank gezegd voor de oogst en, meer in het algemeen, voor de goede dingen in het leven. (Canada kent het feest ook, maar omdat de oogst daar eerder eindigt, wordt het feest ook eerder gevierd - red.) Families komen voor Thanksgiving bij elkaar voor het eten, en leggen daar soms grote afstanden voor af, wat weer tot enorme rijen en vertragingen kan leiden op stations en vliegvelden.

Zwarte Vrijdag
Het feest valt altijd op donderdag, en meestal krijgen mensen ook op vrijdag vrij. Die dag wordt door zoveel Amerikanen gebruikt om kerstinkopen te doen dat hij Zwarte Vrijdag wordt genoemd. Om het publiek de kans te geven toch in alle rust cadeaus in te kunnen slaan, gaan de winkels steeds vroeger open. Tien jaar geleden verschoof de openingstijd naar circa vier uur in de ochtend, maar de laatste jaren openen sommige winkels zelfs om twaalf uur 's nachts al hun deuren.

Mensen slaan hun tenten op bij de winkel Best Buy om als eerste naar binnen te kunnen om op Black Friday kerstinkopen te doen. Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden