Obama gaat Poetin niet ontmoeten: een goede beslissing?

Barack Obama en Vladimir Poetin hebben elkaar eerder dit jaar nog wel gesproken in Belfast Beeld reuters
Barack Obama en Vladimir Poetin hebben elkaar eerder dit jaar nog wel gesproken in BelfastBeeld reuters

Is het nu een goede of slechte beslissing van President Barack Obama om zijn ontmoeting met de Russische president Poetin af te zeggen? Over deze vraag zijn de Amerikanen verdeeld. Obama wordt geprezen om zijn duidelijke visie, maar vrees bestaat ook dat de relatie met de Russen nog een lange tijd slecht zal blijven.

"Er was niets te halen voor Obama", zegt Steven Pifer van het Brookings Institute en voormalig ambassadeur in Oekraïne. "De Russen laten al maanden geen enkele beweging zien op belangrijke thema's als wapenreducties, handel en investeringen. Het was niet te verwachten dat ze ineens zouden gaan bewegen. Het is goed dat Obama nu een punt maakt."

In het congres krijgt Obama steun van zowel democraten als republikeinen. Sommige volksvertegenwoordigers vinden zelfs dat hij nog wat verder had kunnen gaan. "De president heeft zeker de juiste beslissing genomen. Poetin gedraagt zich als een pestkop op een schoolplein en verdient geen G20-top in zijn land. Obama zou moeten lobbyen om de hele top te verplaatsen naar een ander land", zegt de democratische senator Charles Schumer.

De republikeinse senator en voormalige vicepresident John McCain liet weten dat hij blij was met de beslissing van Obama en voegde er aan toe dat "Obama nu echt werk moet gaan maken van het raketschild in Oost-Europa". Een andere republikeinse senator stelde voor dat de Verenigde Staten de Olympische Spelen in Rusland zouden moeten boycotten vanwege de kwesties Snowden en Syrië.

Kritiek op de beslissing was er echter ook in het congres. Zo liet de republikein John Boehner, de voorzitter van het huis van afgevaardigden, weten dat de missie uit de eerste termijn van Obama om de banden met Rusland te normaliseren nu volledig om zeep was.

Recente online opiniepolls laten zien dat een krappe meerderheid van de Amerikanen vindt dat Obama Poetin gewoon had moeten ontmoeten. De schrijver Matthew Dunn verwoordt argumenten van critici in zijn blog op de website van Foxnews.

"De situatie in Syrië word erger en erger. Er zijn al meer slachtoffers gevallen dan in de oorlog in Bosnië. Vanwege zijn goede contacten met de Syrische regering hebben we Poetin nodig aan de onderhandelingstafel van de Veiligheidsraad, of we het nu leuk vinden of niet."

Dunn schrijft verder dat de zaak Snowden het afzeggen van de ontmoeting niet waard was. "Om de banden met de Verenigde Staten niet te erg te schaden, hebben de Russen Snowden slechts het minimale gegeven wat ze konden. Hij heeft nu een visum voor een jaar. De Russen hadden de Amerikanen pas echt te kijk gezet als ze een permanent visum verstrekt zouden hebben. Obama had dat moeten inzien en de ontmoeting gewoon moeten doorzetten."

Obama reist in september wel gewoon af naar de G20-top in het Russische Sint-Petersburg, maar zal daar geen persoonlijke tête-à-tête met Poetin hebben. Op lager niveau gaan de besprekingen tussen de Verenigde Staten en Rusland wel gewoon door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden