Obama en Castro rond de tafel in Panama

Naar verwachting heeft de Amerikaanse president een cadeautje voor het Cubaanse volk

Na ruim vijftig jaar isolement mag Cuba vandaag aanschuiven bij de vergadering van de OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten. In Panama zullen president Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro voor het eerst met elkaar in gesprek gaan.

Een aantal ontwikkelingen liggen aan deze doorbraak ten grondslag. Ten eerste is de ooit zo machtige pro-blokkade groep van Castro-vluchtelingen in de VS inmiddels veranderd in een clubje oude zeuren. Cubaanse Amerikanen onder 65 jaar staan in meerderheid achter Obama's plan de banden te herstellen.

Aan de Cubaanse kant moet Fidels broer Raul hard op zoek naar deviezen om de bevolking tevreden te houden. Sinds de revolutionaire vrienden in Venezuela de handen vol hebben aan hun eigen crisis is het afgelopen met goedkope olie voor Cuba en andere voordeeltjes. Amerikaanse toeristen en investeerders zijn een logisch plan B voor de falende Castro-economie.

Vandaar dat nu grote bedrijven als Airbnb (logeerwebsite), Netflix (voornamelijk Amerikaanse films en series) en IDT (mobiele telefonie) al buiten de staatsmonopolies om op het marxistische eiland mogen beginnen. Nu het einde van het embargo in zicht komt, worden aan twee kanten voorzichtig de regels bijgesteld. De VS proberen het zo te regelen dat met name de 400.000 Cubanen die werken in de private dienstverlening ervan profiteren.

Zodra Obama besluit dat hij Cuba wil schrappen van de lijst van staten die terrorisme sponsoren, komt de heropening van de wederzijdse ambassades na 50 jaar binnen handbereik. De verwachting is dat de Amerikaanse president vandaag of morgen in Panama zo'n cadeautje gaat uitdelen en daarmee voor Cuba bankieren makkelijker maakt.

Het land heeft in de afgelopen decennia talloze guerrillagroepen wereldwijd opgeleid en gesteund, zoals de Baskische Eta, en de Colombiaanse Farc. Maar volgens Washington is de Eta inmiddels op afstand gezet en bovendien faciliteert Cuba het vredesproces in Colombia.

Dat er nog voortvluchtige Amerikanen op Cuba wonen, zoals een wapenhandelaar en een vrouw van de Zwarte Pantergroepering, zal daarbij geen belemmering zijn.

Talloze Amerikaanse toeristen bezochten het eiland, nu dat ineens mocht, 'om nog de oude sfeer op te snuiven'. Maar veel Cubanen klagen dat er weinig verbetering is, ruim drie maanden nadat de toenadering begon. Producten blijven te duur of onleverbaar. Ook investeerders hebben nog veel vragen over de nieuwe regels en de bestendigheid daarvan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden