Obama en Castro ontmoeten elkaar in Cuba

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag in Havana door de Cubaanse president Raúl Castro ontvangen bij het begin van historische gesprekken tussen beide landen over economische en democratische hervormingen en de Amerikaanse sancties.

Obama kwam zondag aan op Cuba, vijftien maanden nadat hij en Castro waren overeengekomen vijf decennia van Koude Oorlog te beëindigen en de betrekkingen te normaliseren. Op de eerste dag van zijn bezoek ging Obama naar het hart van het Cubaanse communistische systeem, het Plein van de Revolutie, waar hij een krans legde bij het gedenkteken van onafhankelijkheidsheld José Martí.

Daarna ging Obama naar het nabijgelegen Paleis van de Revolutie, waar Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel tientallen jaren Cuba's weerstand tegen de Amerikaanse druk hebben geleid. Het presidentiële bezoek zou ondenkbaar zijn geweest zonder Obama's en Castro's toenadering in december 2014.

Belangrijke gesprekken
Obama en Castro hebben elkaar drie keer eerder ontmoet, maar de gesprekken van vandaag zullen de belangrijkste zijn. Beide presidenten hebben diepe verschillen van mening te overbruggen in een poging de relaties weer op te bouwen.

Voorafgaand aan hun gesprekken stonden Obama en Castro schouder aan schouder, terwijl een militaire kapel het Cubaanse volkslied speelde en vervolgens het Amerikaanse. Na de muziek liepen de twee leiders langs een militaire erewacht. De formele ceremonie stond in contrast met Obama's ontvangst op zondag. Castro was daar niet aanwezig en ook militaire eer bleef uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden