Obama betuigt steun aan jarige Aung San Suu Kiy

Een monnik doet bij een Japanse universiteit mee aan een demonstratie voor Aung San Suu Kyi en de democratische beweging in Birma. (AP) Beeld AP
Een monnik doet bij een Japanse universiteit mee aan een demonstratie voor Aung San Suu Kyi en de democratische beweging in Birma. (AP)Beeld AP

Het icoon van democratie in Birma, Aung San Suu Kyi, heeft vandaag haar 65e verjaardag gevierd. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, eisten haar vrijlating.

Aanhangers van Suu Kyi gaven een verjaardagsfeestje waar driehonderd mensen op af kwamen, maar waar ze zelf niet bij kon zijn. Vanuit de hele wereld werd de militaire junta van Birma opgeroepen haar vrij te laten.

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar vijftien keer haar verjaardag in gevangenschap moeten doorbrengen. Ze is de enige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede die gevangen zit. "Het is dieptriest dat ze haar verjaardag niet in vrijheid kan vieren", aldus haar advocaat Nyan Win.

Een vertrouweling van Suu Kyi, Win Tin, pleitte eveneens voor haar vrijlating en citeerde een van haar uitspraken. "Voor de internationale gemeenschap wil ik haar woorden herhalen. 'Gebruik uw vrijheid om die van ons te bevorderen'", aldus Win Tin, die samen met Suu Kyi de Nationale Liga voor Democratie heeft opgericht.

Obama stuurde Suu Kyi zijn felicitaties en prees haar 'vastberadenheid, moed en persoonlijke opoffering' die ze heeft laten zien tijdens haar werk op het gebied van de mensenrechten en democratische veranderingen in Birma. "Ik roep de regering van Birma nogmaals op Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen vrij te laten", zo zei de Amerikaanse president.

Ban Ki-moon zei 'diep bezorgd' te zijn over het huisarrest van Suu Kyi. "Ik heb altijd geëist dat alle politieke gevangenen, onder wie Aung San Suu Kyi, zo snel mogelijk zonder voorwaardes worden vrijgelaten, zodat ze in staat zijn deel te nemen aan het politieke proces", aldus Ban.

Ondanks de wereldwijde kritiek op het huisarrest is de houding van de junta ten opzichte van Suu Kyi niet veranderd. In augustus 2009 werd het huisarrest van Suu Kyi verlengd met achttien maanden omdat ze in haar huis een Amerikaan had ontvangen die naar haar huis was gezwommen. Door de verlenging van het huisarrest kan Suu Kyi geen deel nemen aan de verkiezingen die de militaire junta van Birma later dit jaar wil organiseren.

Een monnik doet bij een Japanse universiteit mee aan een demonstratie voor Aung San Suu Kyi en de democratische beweging in Birma. (ap) Beeld
Een monnik doet bij een Japanse universiteit mee aan een demonstratie voor Aung San Suu Kyi en de democratische beweging in Birma. (ap)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden