Obama besluit liever niet over Keystone XL

Bedrijf kiest voor uitstel van omstreden oliepijpleiding, in de hoop dat volgende president positiever is

Een krabbel van Obama. Na talloze onderzoeken, juridische gevechten, en goedkeuring van het Congres, is dat het enige wat de bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL, die van Canada dwars door de VS naar de Golf van Mexico moet lopen, nog in de weg staat. Maar nu de Amerikaanse president er steeds meer naar lijkt te neigen een kruis door de plannen te zetten, wil pijpleidingenbedrijf TransCanada zijn verzoek om een presidentieel besluit intrekken.

Uitstel is beter dan afstel, lijkt de filosofie. Misschien dat de opvolger van Obama wel voorstander is van de aanleg van de 2000 kilometer lange pijpleiding die bij de Canadese teergronden begint. De belangrijkste presidentskandidaten van de Republikeinse vleugel hebben aangegeven Keystone XL te steunen. Aan de andere kant oordelen Hillary Clinton en haar Democratische tegenstanders negatief over de pijpleiding.

Hoewel het opschortverzoek nog goedgekeurd moet worden door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, moet de zet van TransCanada als een opluchting voelen voor de huidige president. Obama schuift een besluit over het project al zeven jaar voor zich uit. Om de ruwe teerolie geschikt te maken voor gebruik zijn chemicaliën nodig, veel meer dan bij de verwerking van olie uit het Midden-Oosten. Die tasten de natuur aan, leiden tot grote dode afvalmeren en tot een toename van de CO2-uitstoot. Ook kan de pijpleiding, die door de Verenigde Staten moet komen, gaan lekken. Aan die problemen wil de president zijn vingers niet branden.

Maar of hij onder een beslissing uitkomt is de vraag: aan alle kanten wordt er aan hem getrokken. Milieuorganisaties vinden dat Obama het project voor eens en voor altijd moet afblazen. Aan de andere kant levert de aanleg van Keystone XL heel veel banen en meer eigen energie op, wat Amerika nog onafhankelijker maakt van olie uit het Midden-Oosten.

Voor de teerolie is de bouw van nieuwe pijpleidingen noodzakelijk: het maximum aantal vaten dat de huidige buizen kunnen transporteren is bijna bereikt. Volgens CAPP, de organisatie van Canadese oliebedrijven, wordt in 2017 de volledige capaciteit van 2,5 miljoen vaten per dag benut. De huidige onzekerheid en het gebrek van een infrastructuur om de ruwe olie te transporteren is een van de redenen waarom Shell vorige week besloot om het Carmen Creek-project in de Canadese teergronden stil te leggen.

Met Keystone XL kan de oliewinning in Canada groeien. Deze pijp is het laatste onderdeel van het Keystone Pipeline System, een groot netwerk van leidingen door Canada en de Verenigde Staten dat dagelijks 800.000 vaten kan verstouwen. Keystone XL moet de verbinding verkorten door de Verenigde Staten naar New Orleans, om zo de zee te bereiken en daarmee de wereldmarkt. Voordat de olie uit de teergronden een beladen onderwerp werd, is een groot deel van de buizen al aangelegd.

Om het systeem goed te laten werken, zijn nu alle ogen op Obama of zijn opvolger gericht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden