Obama als oefening in positief denken

Voor velen is de verkiezing van Obama het bewijs dat het dus mogelijk is ongeacht je huidskleur elke positie te bereiken. Dat is wellicht zo, maar dat betekent nog niet dat Obama ondanks zijn huidskleur heeft gewonnen. Integendeel. Aangezien een groot deel van de blanke kiezers en zelfs 95 procent van de zwarte kiezers voor Obama kozen omdat zij een zwarte president wilden, is de stelling gerechtvaardigd dat Obama juist gekozen is dankzij zijn huidskleur.

Ik wil voorshands niet afdingen op Obama’s kwaliteiten, maar het lijkt me van immense kwezelachtigheid getuigen dat hij nu binnengehaald wordt als een nieuwe Messias wiens verkiezing volgens sommigen zelfs moet leiden tot de start van een nieuwe jaartelling.

Niemand weet of Obama, die geen bestuurlijke ervaring heeft, Amerika goed zal weten te leiden. Enige goodwill kan in deze roerige tijden natuurlijk geen kwaad, maar enige nuchterheid en reserve ook niet.

L.M.C. van de Weygaert Doornenburg

De campagne van Obama was een goed geregisseerde oefening in positief denken. Nu hebben Amerikanen van nature toch al iets meer positieve onbevangenheid dan wij hier in Nederland, waar het altijd regent, de mist ons somber stemt, en we bijna altijd tegen de wind in moeten fietsen. Hoewel we vaak lacherig doen over deze positieve levensopvatting, hoeven we ons heus niet te schamen om iets van deze campagne op te steken.

Zo dienen we bijvoorbeeld geen nadruk te leggen op wat er mis ging maar op wat er goed was, niet op de onmogelijk-, maar op de mogelijkheden.

We dienen ons door tegenslagen niet uit het veld te laten slaan maar ze te zien als kansen om het anders aan te pakken. We moeten doorzetten om ons doel te behalen en als het even tegen zit niet zeuren maar hardop zeggen ‘Yes we can’!

Henk Sieben Rekken

Heerlijk helder niet als alledaagse Heineken, maar als onversneden Schiedamse jonge jenever, zo zou ik de campagne van Obama willen betitelen. Nederlanders kunnen hiervan leren dat het naast unieke leuzen, Yes We Can, in de politiek niet om kwantiteit maar om inhoud gaat. Obama wist met zijn inspirerende speeches bij de kiezers te bewerkstelligen dat zij weer trots zijn geworden op hun in een diepe crisis verkerend land. Bijna tweederde van het Amerikaanse volk schaarde zich enthousiast achter de nieuwe president.

In Nederland is nog nooit iemand opgestaan die dit heeft kunnen bewerkstelligen. Grote partijleiders wisten op zijn hoogst één derde en populisten slechts één zesde van het kiezersvolk achter zich te scharen. Roepen dat je weer trots op Nederland wilt zijn, heeft geen zin als je daarnaast anderen verguist en holle leuzen roept. Amerika in alle opzichten het land van de grote getallen en wij in Nederland het land van de smalle marges. We kunnen altijd van elkaar leren. De ene keer, hoe dingen niet en de andere keer hoe dingen wel moeten. Dat is zinvoller dan elkaar veroordelen of met modder besmeuren.

De Amerikaanse wereldburger Barack Obama heeft bewezen dat je van binnenuit door jezelf en transparant te blijven, zelfs over de grenzen heen, mensen kan verenigen. Dit en nog meer kan een handvol verdeeldheid zaaiende politici in Nederland leren.

De nieuwe burgemeester van Rotterdam is een hoopvol begin.

Krijn Coppoolse Wijhe

Obama wordt als voorbeeld gezien voor de zwarte Amerikanen, maar hoe zwart is hij eigenlijk? Hij is opgevoed door zijn blanke moeder, en blanke grootouders. Zijn zwarte vader heeft alleen voor een mooi kleurtje gezorgd.

Deborah Benjamin Wassenaar

De verkiezing van Barack Obama tot nieuwe president van de Verenigde Staten heeft allerwegen tot een euforische stemming geleid. Daar is niets mis mee. Maar men rekent zich nu al rijk, is dat niet voorbarig? Wie zich de euforie herinnert rond de inaugurele rede van wijlen president J.F. Kennedy der USA, op 20 januari 1961, kan parallellen te trekken tussen 1961 en heden. De euforische stemming van toen sloeg al spoedig om, zie de Cuba-crisis en de Vietnam-oorlog. Uiteraard speelt de factor moordaanslag en de dood van president J.F. Kennedy daarin een zeer droevige rol.

De crises die momenteel de wereld teisteren zijn zeker niet minder dan toen, maar om ons nu maar klakkeloos over te geven aan een juichstemming, nou nee. We dienen ook te waken voor een hosanna-stemming. Beter is het met beide benen op de grond te blijven staan en afwachten hoe de nieuwe president het ervan af gaat brengen.

Jan Simmer Dordrecht

Ongetwijfeld heeft zijn charisma en positieve uitstraling tot het succes van Obama bijgedragen, zijn verhalen van hoop en de oproep aan zijn landgenoten om er trots op te zijn Amerikaan te zijn, ondanks de grote problemen waarvoor hij komt te staan.

Dat charisma, die uitstraling is ook voor ons Nederlanders van uitermate groot belang. Niet zeuren over wat niet goed gaat, maar om trots te zijn op wat we bereikt hebben. Over de grenzen van de eigen partijpolitiek heen te kijken en samen de problemen aan te pakken. Het lijkt erop, dat de financiële crisis dit besef van saamhorigheid weer wat heeft teruggebracht.

Een verkiezingscampagne als in Amerika moeten we hier in Nederland niet willen. Dat geld kan beter worden besteed, maar wat we uiteindelijk van Amerika kunnen leren dat, hoe fel de debatten tijdens de campagne ook zijn, de rijen daarna weer snel worden gesloten en men gezamenlijk achter de nieuwe leider gaat staan om gezamenlijk de gigantische problemen op te lossen.

Dat kunnen we van de Amerikanen leren: vooruit zien, hoop hebben voor de toekomst, maar er wel met vereende krachten en in volkomen saamhorigheid voor gaan !

Leen Stout Elst

Dat Obama heeft gewonnen met een opbouwend verhaal vind ik een wat opportunistische conclusie.

McCain had ook een opbouwend verhaal, maar was als Republikein minder geloofwaardig. Bovendien, wat voor verhaal moet je dan houden? Kiezers hebben zich inderdaad bevrijd uit de kluisters van een regering die het land en delen van de rest van de wereld een oorlog heeft ingerommeld met onbetrouwbare intelligence. Daar is economisch wanbeleid aan toegevoegd, dat bij het scheiden van de markt deze beslissing heeft geforceerd. Hoe erg moet je het maken om met zo’n erfenis te willen afrekenen?

Robert C. den Heijer Den Haag

Wat kunnen we Ieren van Barack Obama? Obama heeft ons laten zien hoe hij mensen enthousiasmeert en de neuzen massaal dezelfde kant op krijgt. Hij deed dat door met woorden en daden aan te sluiten bij de behoeften die mensen voelen: géén strijd meer alsjeblieft, géén uitbuiting en misleiding meer alsjeblieft; we willen hard werken, maar kan dat ergens vóór zijn? Veiligheid? Loon naar werken? Respect en waardigheid? Wat we van Obama kunnen leren is hoe je moet dienen, als je veel in je mars hebt.

Gerda van den Berg Hengelo (Gld.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden