O zo comfortabel dankzij doucheslangen en cylindersloten

De schoenen van René van den Berg zijn tot en met 28 juni te zien in Museum Oud Noordwijk. Inlichtingen: 071-3617884.

Fantastisch om te zien zijn ze inderdaad, deze 'Aluminia'-schoenen, maar valt er ook op te lopen? “Zeker”, benadrukt van den Berg in zijn woonhuis annex atelier. “Ze zijn technisch perfect en heel draagbaar, mits je gewend bent om op hakken te lopen. Het nadeel is alleen dat ik er een week over doe om zo'n paar te maken. Daardoor kosten ze al snel drieduizend gulden. De enkeling die dat wil betalen vindt het dan vaak zonde om ze echt te dragen en zet ze liever neer als een mooi object.” Dat is blijkbaar ook de wijze waarop Van den Berg ze zelf graag ziet, want bij hem thuis prijken nogal wat van zijn schoenen aan de huiskamerwand.

René van den Berg is een nieuwkomer in het schoenontwerpersvak. Twee jaar geleden presenteerde hij zijn allereerste schoenenserie 'the Beauty of the Beast' tijdens de Moda Mas-show. Een paar series (en misschien twintig schoenen) verder is zijn naam in Nederland gevestigd. Vreemd is dat niet, want van de vele jonge schoenontwerpers die Nederland op dit moment kent is Van den Berg de meest extreme en gedurfde. Dat heeft volgens hemzelf alles te maken met zijn vooropleiding. Terwijl de meeste schoenontwerpers een kunstacademie-opleiding combineren met een cursus ambachtelijk schoenmaken, volgde Van den Berg een gedegen achtjarige opleiding tot orthopedisch schoenmaker. Heel ouderwets werd hij van leerling, via gezel tot een officiële meesterschoenmaker.

Een schoenconstructie heeft voor hem dus geen geheimen meer en dat maakt het verschil. De meeste schoenontwerpers vinden het al mooi als ze een nieuw vormpje voor een hak of een andere schoenneus bedenken, terwijl Van den Berg pas tevreden is wanneer hij een schoen ontwikkelt vanuit een hele nieuwe constructie of een vreemd materiaal. Van den Berg: “Ik vind het leuk om uit te vinden hoe je van zo'n hard materiaal als aluminium toch een comfortabele, draagbare schoen kunt maken. Zo kom ik er dan op om doucheslangen met metaaldraad zo stevig te krijgen dat ze als hakconstructie kunnen fungeren. Of ik bedenk vooraf dat ik geen veters of ritsen in de schoen wil gebruiken. Zo ontdek ik dan weer dat horlogeveren, cylindersloten en een horlogebandje ook een prima schoensluiting zijn.”

“En omdat ik geleerd heb hoe het menselijk lichaam van heup tot kleine teen tot op elk bloedvat in elkaar zit en gewend ben geweest om voor mensen met allerlei problemen comfortabele schoenen te maken, kan ik die extreme schoenen ook nog eens goed draagbaar krijgen. Dat vind ik ook belangrijk, want het is toch vooral vakmanschap in schoenontwerpen dat ik bewonder.”

Eigenlijk wilde Van den Berg altijd al iets creatiefs doen. Iets met schilderen en tekenen, maar zijn tekenleraar adviseerde hem een echt vak te kiezen en zo werd hij orthopedisch schoenmaker. Pas na tien jaar (acht jaar opleiding en twee jaar werken) kwam hij erachter dat hij in die 'medische' wereld zijn ei niet helemaal kwijt kon en hij besloot voor zichzelf te beginnen. Voor zijn brood bleef hij in opdracht schachten maken voor de orthopedische wereld. Hij kruipt nu iedere ochtend om half zeven achter de machines om ze te vervaardigen. Zo kreeg hij twee jaar geleden wel voor het eerst tijd en vrijheid om zijn eigen schoenideeën te verwezenlijken.

De waardering voor zijn eigenzinnige ontwerpen is er intussen. Gisteren nog ontving René van den Berg de Henk Overduin-prijs, de cultuurprijs van de gemeente Noordwijk met een eerste solo-tentoonstelling eraan gekoppeld. Voor Van den Berg is dat een beetje een thuiswedstrijd, want hij komt er vandaan, uit een familie van al vier generaties schoenherstellers.

Van den Berg probeert nu de volgende fase van zijn ontwerpcarrière te realiseren: het produceren van zijn extreme schoenen. Hij heeft een schoenproducent gevonden en als alles meezit gaat zijn eerste schoen binnenkort in produktie in een oplage van 500 exemplaren. Die schoen zal dit najaar via een postorderbedrijf te koop zijn. Dat klinkt allemaal nog wat geheimzinnig. Omdat de afspraken nog niet helemaal rond zijn, wil Van den Berg er op dit moment niet meer over kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden