O. J. Simpson wil 'echte moordenaar' pakken

Van onze correspondent WASHINGTON - O. J. Simpson, de voormalige sterspeler in het Amerikaanse football, is gisteren door een jury in Los Angeles vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw, Nicole Brown, en een vriend van haar, Ron Goldman.

'Niet schuldig'. Bijna zestien maanden na de sensationele arrestatie van de sportheld en acteur, las de griffier van de rechtbank de vrijspraken voor op een routinematige toon. Heel Amerika volgde de afloop van de geruchtmakende zaak op tv. Alle kanalen toonden de uitspraak live.

In de rechtbank werd het vonnis staande aangehoord. De camera was gericht op O. J. Simpson. Het kostte hem even tijd om de implicaties te verwerken van de zin die zo achteloos uit de mond van de griffier kwam. Hij wist zich redelijk goed te beheersen. 'Dank U' fluisterde hij tot de jury. Zijn advocaat Johnny Cochran omhelsde hem.

De zuster van Ron Goldman, barstte in tranen uit. Haar vader, ook zeer aangedaan, kalmeerde haar. Officier van justitie Marcia Clark probeerde onbewogen voor zich uit te kijken, maar kon haar tranen nauwelijks bedwingen.

De griffier mevrouw Robertson ging met haar bureaucratische stem verder met het voorlezen van het vonnis. Vrijspraak van moord met voorbedachte rade, vrijspraak van moord zonder voorbedachte rade. De rechter bedankte de juryleden en het Simpson proces was afgelopen. Simpson ging voor de laatste maal terug naar zijn cel om officieel in vrijheid te worden gesteld. In Zuid Centraal Los Angeles, waar veel zwarten wonen heerste een juichstemming. In Brentwood, waar Nicole had gewoond een stemming van ontzetting. De familie van Nicole heeft regelmatig verklaard Simpson schuldig te achten.

Simpson zelf liet in een door zijn zoon Jason voorgelezen verklaring weten dat hij vast van plan is de echte moordenaar(s) te pakken. “Als de dingen weer een beetje op orde zijn, zie ik dit als het grootste doel in mijn leven.” Daarnaast zei hij “blij te zijn dat de nachtmerrie voorbij is”. Hij verklaarde zijn kinderen zo te zullen opvoeden als hij met Nicole had afgesproken.

Simpson heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Nicole Brown en Ron Goldman werden op 12 juni 1994 doodgestoken in Nicole's woning in Brentwood, een luxueuze buitenwijk van Los Angeles.

Heel Amerika had naar deze finale toegeleefd. De climax van de grootste levende soap opera in de geschiedenis van Amerika met een finale die van de ene in de andere verrassing viel.

De experts, advocaten, psychologen en officieren van justitie die voor hoge honoraria als consultants van de media lange beraadslagingen van de jury hadden voorspeld dachten uit de snelle beslissing van de jury een schuldig te kunnen aflezen. Zij zaten er opnieuw naast. Zo kwam het proces van de eeuw na negen maanden en drie uur beraadslagingen tot een einde.

Openbare aanklager Chris Darman barstte na een kort dankwoord in tranen uit en verliet snel de persconferentie. De zaak tegen O. J. Simpson is niet helemaal afgesloten, al kan het openbaar ministerie na een vrijspraak niet in hoger beroep gaan. Maar de familie van de slachtoffers kan en zal een civiele procedure tegen O. J. Simpson aanhangig maken, naar verluidt ter waarde van 50 miljoen dollar. Een civiele procedure, waarvoor minder stringente bewijsregels gelden, staat los van een strafzaak. Ook is het mogelijk dat er geprocedeerd zal worden over de voogdij van de kinderen, die tijdens het proces bij de ouders van het slachtoffer Nicole waren. Simpson is als een vrij man gerechtigd de kinderen terug te krijgen, maar het is nog maar de vraag of de familie Brown de kinderen vrijwillig zal opgeven.

De jury mag na negen maanden afzondering naar huis. Hun stem is nog niet gehoord, en velen zullen voorlopig niet spreken. Zij hebben lucratieve contracten afgesloten voor exclusieve interviews en boeken. O J gaat naar huis in de wetenschap dat hij als vrij man miljoenen waard is als de meest gezochte gast voor talk shows, commentator en boekenschrijver in Amerika.

- Meer nieuws op pagina 5 - Commentaar op pagina 9

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden