O. J. Simpson: onderdrukkend of kwaadwillend

AMSTERDAM - Een paar exclusieve Italiaanse schoenen van het merk Bruno Magli - bruinig, maat 45 - zullen een centrale plaats innemen in de beraadslagingen, die de twaalf juryleden in het civiele proces tegen O. J. Simpson in de loop van vandaag in Santa Monica (Californië) beginnen. De 'gezworenen' moeten vaststellen of de voormalige sportheld schuldig is aan de dood van zijn ex-echtgenote Nicole Brown en Ron Goldman, een vriend van haar en daarvoor financieel moet bloeden.

BERT VAN PANHUIS

Vandaag nemen rechter Hiroshi Fujisaki, de advocaat van de familie Goldman, Daniel Petrocelli, en het team raadslieden van Simpson, de laatste kleine details van de rechtszaak door en dan is het oordeel aan de vijf mannen en zeven vrouwen - negen blanken, één zwarte, één latino en één van gemengd zwarte en Aziatische afkomst -die de jury vormen. Het twaalftal heeft 41 zittingsdagen in de rechtszaal doorgebracht en naar 101 getuigen geluisterd. Hoogtepunt vormden de twee sessies waarin Simpson zelf in het getuigenbankje zat.

Donderdag sloten de verdedigers van de eind 1995 van de dubbele moord vrijgesproken Simpson hun slotpleidooien af met het voor de zoveelste maal betwisten van de echtheid van 31 foto's. Daarop is O. J. Simpson in september 1993 te zien terwijl hij als verslaggever optreedt tijdens een thuiswedstrijd van het Buffalo Bills-footballteam. Hij draagt daarop de grote Bruno Magli-schoenen, van welke maat er in 1993 in de VS slechts 140 paar zijn verkocht.

Een zoolafdrukdeskundige van de FBI, de federale politie, heeft vorige week verklaard dat de Maglischoenen die Simpson draagt identiek zijn aan die, waarvan de bebloede afdrukken in juni 1994 op de plek van de moorden zijn aangetroffen. Tijdens zijn tweede getuigeverklaring zei Simpson de schoenen, die hij op de foto's draagt, niet te herkennen en hij kan zich ook niet herinneren dat hij ooit Maglischoenen heeft bezeten. “Kloteschoenen” noemde hij ze vorig jaar.

Fotograaf

Een FBI-expert heeft onder ede verklaard geen bewijzen te hebben dat met de foto's is geknoeid, maar de raadslieden van de verdachte hebben geen gelegenheid voorbij laten gaan om aan te voeren dat er wat met de beelden aan de hand is. Zo vinden ze het vreemd dat de fotograaf tot begin november vorig jaar heeft gewacht met het naar buiten brengen van de beelden, terwijl het strafproces toen al ruim een jaar was afgesloten. Een van Simpsons advocaten sneerde dat het hier gaat om 'betaald bewijsmateriaal', dat de fotograaf eerst had verkocht aan het schandaalblad The National Enquirer.

Een andere raadsman probeerde de jury in te peperen dat de bewijzen tegen zijn cliënt niet alleen dun waren, maar ook 'vervuild' door de politie, die ermee zou hebben geknoeid. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloedsporen op de plaats van de misdaad. Bovendien hebben nogal wat getuigen hun verhaal gewijzigd, zodat ook die bewijzen onbetrouwbaar zijn, stelt de verdediging.

De juryleden moeten nu een antwoord formuleren op een aantal vragen. De vraag 'Heeft O. J. Simpson Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman vermoord?' komt op het lijstje niet voor. Wel de vraag of hij zijn ex-vrouw op 12 juni 1994 in elkaar heeft getimmerd. En, als dat zo is, of daarbij boos opzet in het spel was. De jury moet er zich wel over uitspreken of Simpson Ron Goldman heeft vermoord. Deze ingewikkelde constructie is het gevolg van het feit dat er na het strafproces twee verschillende zaken zijn aangespannen door drie aparte eisers, die daarna in elkaar zijn geschoven.

De eerste vraag op de lijst is of Simpson willens en wetens de dood van Goldman heeft veroorzaakt. Is de conclusie 'nee' dan heeft de oud-footballer de vrijspraak al half binnen en is het oordeel over Simpsons betrokkenheid bij de mishandeling van Nicole eveneens negatief dan heeft hij gewonnen. De jury hoeft niet unaniem te zijn: negen van de twaalf is voldoende.

Heeft Simpson wel schuld aan de dood van Goldman dan gaat de jury bepalen in hoeverre diens gescheiden ouders Sharon Rufo en Fred Goldman beroofd zijn van “Ron's liefde, kameraadschap, troost, genegenheid, gezelschap, vrolijkheid of morele steun” en daarvoor smartegeld krijgen. De jury mag niet afwegen hoeveel verdriet de ouders van de dood van hun zoon hebben. Aan het eind van de vragenlijst moet ieder jurylid invullen hoe groot het smartegeld moet zijn. De advocaat van de Goldmans heeft het vaststellen van dat bedrag volledig aan de jury overgelaten. De rechter bepaalt uiteindelijk hoeveel smartegeld er daadwerkelijk wordt toegekend.

Heeft Simpson naar de mening van de jury Nicole Brown in elkaar geslagen dan krijgen de nabestaanden van de twee doden een vergoeding voor verlies van eigendom: ruim vierhonderd gulden voor het zwarte jurkje van Nicole en 180 gulden voor de jeans en het overhemd van Ron.

Onderdrukkend

Dan moet worden vastgesteld of Simpson voor straf in aanmerking komt. Daarvoor moet de jury bewezen vinden dat hij “onderdrukkend of kwaadwillig” heeft gehandeld, dit ter onderscheid van het handelen in een vlaag van verstandsverbijstering. Van 'onderdrukkend' is sprake als het gedrag 'verachtelijk' is. Verachtelijk wordt weer gedefinieerd als “gedrag dat zo gemeen, laag, min, ellendig, miserabel of walgelijk is dat er op wordt neergekeken en dat gewone, nette mensen er een afkeer van hebben”.

Is het antwoord instemmend, dan breekt het slotdeel van het proces aan: een bijeenkomst om vast te stellen hoe hoog de financiële straf voor Simpson moet zijn. De wet laat de jury daarbij volledig vrij en de praktijk is dat jury's soms gigantisch hoge straffen voorstellen, vooral als de verdachte rijk is of een grote onderneming vertegenwoordigt. Het enige dat de twaalf moeten laten meetellen is de vraag hoe groot de financiële pijn voor O. J. Simpson zal zijn en of er “een redelijke verhouding” is tot de aard van de moorden. De twee families hebben al meegedeeld dat wat hen betreft Simpson tot zijn laatste cent mag worden uitgekleed. Geen van beide partijen heeft al laten doorschemeren wat ze zullen doen als de jury hen in het ongelijk stelt. Dat er in beroep wordt gegaan lijkt voor de hand te liggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden