NZa hield justitie buiten megafraude

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is opnieuw in opspraak. De toezichthouder hield justitie buiten een potentiële megafraude, stelde RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zou voor 25 miljoen euro aan foute en onrechtmatige declaraties hebben gedaan. Het ziekenhuis kwam ervan af met een boete van 2,5 miljoen euro.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen opheldering. D66 en SP concluderen dat de NZa haar eigen regels overtrad door het Openbaar Ministerie niet in te schakelen. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot stelt dat de ministers Schippers (volksgezondheid) en Opstelten (veiligheid en justitie) een groot probleem hebben.

Als er mogelijk sprake is van fraude in de zorg, kan dat worden aangepakt door de toezichthouder (de NZa) of door justitie (OM), maar niet door allebei. Er moet dus altijd een keuze worden gemaakt.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de NZa het rapport over het Sint Antonius niet heeft gedeeld. In gezamenlijk overleg heeft de NZa wel gemeld dat zij onderzoek deed naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerster had de NZa niet het vermoeden dat de overtreding opzettelijk was gepleegd. "De NZa heeft besloten dat een bestuurlijke boete de meest passende afdoening was."

De NZa heeft naar eigen zeggen besloten om de zaak zelf af te handelen, omdat er dan minder bewijs nodig is. "Het is heel complex om mogelijke fraude aan te pakken via de rechter, en dat duurt meestal langer. Het OM moet bewijzen dat er opzet in het spel was en moet daders aanwijzen. De NZa hoeft alleen te bewijzen dat de declaraties onjuist waren. Het ging ons erom een voorbeeld te stellen voor de hele sector"', aldus een woordvoerster.

Vorige week stapte het tweekoppige bestuur van de NZa op nadat rumoer ontstond over dienstreizen van topman Theo Langejan op kosten van derden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden