NY Philharmonic speelt in Pyongyang

(Novum/Ap) - Het New York Philharmonic heeft dinsdag een historisch concert gegeven in Pyongyang, hoofdstad van het communistische Noord-Korea. Het orkest speelde een programma met voornamelijk Amerikaanse muziek voor een publiek afkomstig uit het land dat de VS als zijn grootste vijand beschouwt. Ook werd het Noord-Koreaanse volkslied gespeeld, net als het Amerikaanse.

Het orkest is de eerste culturele instelling van betekenis uit de VS die Noord-Korea aandoet, en nog nooit bezocht zo'n grote Amerikaanse delegatie - driehonderd man - het land. Het unieke concert illustreert een detente in de verhouding tussen de VS en Noord-Korea, die stroever was geworden door vastgelopen onderhandelingen over het atoomprogramma van Pyongyang. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il leek niet aanwezig te zijn in het Grote Theater van Oost-Pyongyang. Wel zaten Ri Gun, een nucleaire toponderhandelaar, en William Perry, ooit Amerikaans minister van defensie, naast elkaar.

"Mijn collega's van het New York Philharmonic en ik zijn zeer verguld in deze mooie zaal te mogen spelen", zei dirigent Lorin Maazel in het Engels. Daarna wenste hij het publiek 'veel plezier' in het Koreaans. Hoogtepunten op het programma waren twee stukken die het orkest ooit in wereldpremière speelde: An American in Paris van George Gershwin en Antonin Dvoraks Negende Symfonie, ook bekend als De Nieuwe Wereld Symfonie. "Misschien dat ooit een componist een stuk zal schrijven dat An American in Pyongyang gaat heten", zei Maazel tegen het publiek. Toen het concert afgelopen was, kreeg het orkest een staande ovatie die vijf minuten duurde.

Maazel herinnerde voorafgaand aan de avond nog eens aan een concert dat het orkest in 1959 in de toenmalige Sovjet-Unie speelde. Ook dat land opende zich heel langzaam voor de buitenwereld, hetgeen uiteindelijk zou bijdragen tot de val van het regime. Of hij verwachtte dat hetzelfde zou gaan gebeuren in Noord-Korea? "Er zijn geen parallellen in de geschiedenis, alleen overeenkomsten", zei Maazel. Toch hoopte Maazel dat het concert zou aanzetten tot meer culturele en sociale uitwisselingen. "We zijn bescheiden. We zijn hier gekomen om muziek te maken."

De Amerikaanse regering heeft steun gegeven aan het bezoek van het orkest, dat werd vastgelegd toen er vorig jaar grote vooruitgang werd geboekt in de pogingen om het Noord-Koreaanse atoomprogramma stop te zetten. De Noord-Koreanen sloten in juli hun enige kernreactor en zijn begonnen met het onklaar maken van de reactor, onder toezicht van internationale experts. Maar volgens Washington weigert Noord-Korea om een inventarisatie te openbaren van alle atoomprogramma's die ontmanteld moeten worden, zoals het beloofd had.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Condoleezza Rice, was maandag weliswaar in Zuid-Korea, maar zou het concert niet bijwonen. Zij zei zich geen illusies te maken over het effect dat luisteren naar Dvorak in Noord-Korea teweeg kon brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden