NVWA gaat slacht controleren tijdens Offerfeest

Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot. Beeld ANP
Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot.Beeld ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in de gaten houden of het vervoer en de slacht van dieren rond het Offerfeest wel goed verloopt. Komende week staan, net als ieder jaar, bij 94 slachthuizen permanent dierenartsen van de NVWA. Nog eens 20 inspecteurs gaan extra controleren op illegale slacht. Dat meldde de autoriteit vrijdag.

Tijdens het islamitische Offerfeest worden jaarlijks in Nederland zo'n 56.000 schapen en 2000 runderen onbedwelmd geslacht. Dat is toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het in een geregistreerd slachthuis gebeuren en moeten de regels voor vervoer, hygiëne en dierenwelzijn worden nageleefd. Ook wordt gecontroleerd of de dieren geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Onverdoofd slachten op bijvoorbeeld boerderijen of in huizen is verboden en ook daar wordt op gecontroleerd. Jaarlijks worden een tiental tot enkele tientallen mensen betrapt, zo liet een woordvoerder weten.

Omdat het een illegaal fenomeen is, heeft de NVWA geen idee hoe groot het probleem in totaal is, maar het gaat volgens de woordvoerder niet om duizenden dieren. De NVWA roept mensen op het te melden als ze een vermoeden hebben van illegale, onverdoofde slacht. Daders kunnen een boete van maximaal 76.000 euro krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Het feest begint dit jaar op 15 oktober en duurt drie dagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden