NVVE: Ook euthanasie als dementerende niet lijdt

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is blij dat euthanasie ook mogelijk lijkt voor patiënten in een vergevorderd stadium van dementie. Maar het zint de vereniging niet dat er in de nieuwe handreiking staat dat er naast dementie óók sprake moet zijn van ondraaglijk lijden. Ook demente patiënten die níet lijden, zouden euthanasie moeten kunnen krijgen als ze dat nadrukkelijk hebben laten vastleggen, vindt directeur Robert Schurink.

Als iemand bijvoorbeeld door dementie alleen nog maar zwijgend in een stoel zit, hoe moet een arts dan weten of deze persoon nog achter de stervenswens staat?

"Als iemand in een eerder stadium bij zijn volle verstand heeft aangegeven: 'Voor mij zou dat ondraaglijk lijden betekenen', dan is de schriftelijke wilsverklaring leidend. Zo staat het ook in de nieuwe handreiking. Ik denk niet dat mensen die zo'n verklaring invullen zich vergissen. Die hebben daar goed over nagedacht."

Het is toch mogelijk dat mensen zich geen voorstelling kunnen maken van de (on)draaglijkheid van een ziekte als dementie?

"Veel mensen hebben dit ziektebeeld van nabij meegemaakt, bij een vader of moeder. Die weten wel waar ze het over hebben."

Dementie kent vele gezichten. Mensen kunnen ook verschillend reageren.

"Daarom vind ik het ook belangrijk dat de huisarts of de specialist ouderengeneeskunde het gesprek aangaat. Als zo'n arts het ziekteproces heel goed uitlegt, dan weten mensen wat hen te wachten staat."

Stel dat iemand zegt: 'Als ik dement ben en mijn kinderen niet meer herken, dan wil ik euthanasie'. En die situatie breekt aan, maar vader of moeder is bij tijd en wijlen vrolijk, wat dan?

"Niemand zal dan een arts dwingen dat infuus aan te brengen. Wij leggen ook uit dat de huidige wet betekent dat je het beste in een vroeg stadium van dementie afspraken kunt maken met je arts over het moment van euthanasie. Nu kan dat in veel gevallen alleen maar in het beginstadium en dwingen we mensen in feite om te vroeg uit het leven te stappen. Maar als de persoon die u beschrijft schriftelijk te kennen heeft aangegeven het leven dan niet meer het leven waard te vinden, dan ik vind dat je die eerdere wens moet kunnen honoreren."

En als iemand tegenstribbelt?

"Bij een demente patiënt die tegenstribbelt, trek ik de grens. Dan kun je een arts niet vragen het verzoek toch uit te voeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden