NVVE adviseert: Laat de euthanasie op tijd voltrekken

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde gaat opnieuw kijken naar de voorlichting aan mensen die de eindfase van dementie niet willen meemaken. Huisartsen moeten deze patiënten ook voorhouden dat - volgens een gisteren gepubliceerde studie - diep dementerenden zelf niet ondraaglijk lijden en zich hun schriftelijke wilsverklaring later vaak niet meer kunnen herinneren. Mensen die desondanks die laatste periode willen vermijden, krijgen van de NVVE het advies uit het leven te stappen als ze nog niet heel erg dement zijn.

"Je moet eerder dood dan in feite nodig is. Dat is wrang. ", zegt NVVE-directeur Robert Schurink in een reactie op het onderzoek naar 26 ernstig demente patiënten. "We zeggen tegen iedereen: ga op tijd in gesprek met de huisarts en laat de euthanasie op tijd voltrekken. Met deze nieuwe wetenschap wordt dit advies nog sterker."

Huisartsen moeten informatie over dit onderzoek geven aan patiënten die een wilsverklaring willen opstellen, zegt Schurink, en de patiënt vragen wat dat betekent voor hun keuzes. "Het is van belang dat mensen daar goed over nadenken."

In 2014 is bij 81 mensen in het beginstadium van dementie euthanasie verleend. Schurink verwacht niet dat de nieuwste gegevens meer mensen zullen afhouden van een vroege dood. "Veel babyboomers hebben ervaring met dementerende familie. Of de patiënten ondraaglijk lijden of niet, in die situatie willen zij zelf gewoon niet komen." Ook met het oog daarop, vindt de NVVE dat er een discussie nodig is of het criterium ondraaglijk lijden gehandhaafd moet blijven om in aanmerking te komen voor euthanasie.

Voor hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh is de studie de bevestiging van wat artsen 'al decennia proberen duidelijk te maken aan het grote publiek': dat euthanasie in de laatste fase van dementie eenvoudigweg geen optie is. Ook als specialist ouderengeneeskunde in het VU Medisch Centrum merkt hij dat er over een wilsverklaring lastig met ernstig demente mensen te praten valt. Of ze snappen het niet meer, zegt Hertogh, of ze distantiëren zich van hun eerdere doodswens. Door 'nee', te zeggen, of door niets te zeggen. "Maar ook dat helpt mij niet over de brug om de wilsverklaring uit te voeren", zegt Hertogh.

De hoogleraar benadrukt dat de wet voorschrijft dat de arts en de patient sámen moeten concluderen dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, en dat er geen andere uitweg is dan de dood. Hij kan er inkomen dat de NVVE mensen adviseert de euthanasie te laten voltrekken als ze nog helder zijn. "Maar ik hoop dat dit advies een opening is naar dialoog, niet naar een politiek drukmiddel. De oplossing moet niet in de euthanasiewet, maar in optimale palliatieve zorg worden gezocht"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden