NVM: vertrouwen in woningmarkt keert terug

Beeld anp

Het vertrouwen in de woningmarkt keert langzaam maar zeker terug, vooral in de Randstad. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aan de hand van de eigen verkoopcijfers in het derde kwartaal.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontluikende herstel. 'Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid', zei NVM-voorzitter Ger Hukker. Bovendien denkt een deel van de consumenten dat de bodem bereikt of in zicht is, 'mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media'.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten tussen juli en september in totaal 22.700 woningen, 10 procent meer dan in het voorgaande kwartaal, waarin het aantal verkopen ook al toenam. 'Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen', aldus Hukker.

De stijging is des te opvallender omdat die zich voordeed in de zomerperiode, waarin volgens Hukker 'veel Nederlanders meer bezig zijn met vakantie dan met huizenjacht'. Doorgaans ligt de woningverkoop in die periode juist lager dan in het tweede kwartaal.

Aan de daling van de huizenprijzen is nog geen einde gekomen, maar het tempo is er volgens de NVM uit. Vergeleken met vorig jaar lagen de prijzen in het derde kwartaal 3,6 procent lager. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedroeg de daling 'slechts' 0,6 procent. De gemiddelde woningprijs is nu 205.000 euro.

De NVM verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2013 zal uitkomen op minder dan 4 procent. Aanvankelijk verwachtte de makelaarsvereniging een sterkere daling als gevolg van de nieuwe hypotheekregels die sinds januari gelden.

Toch blijft de NVM hameren op realisme bij mensen die hun woning willen verkopen. Ook pleit Hukker voor een concrete aanpak van het probleem dat veel mensen na verkoop van hun woning met een restschuld blijven zitten. 'Dat is zorgelijk, omdat het de doorstroming tegenhoudt en daarmee de woningmarkt op slot houdt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden