NVM: Consument lijdt onder gespannen woningmarkt

De Rotterdamse wijk Katendrecht Beeld Hollandse Hoogte

Het wordt voor consumenten steeds lastiger een huis naar wens te vinden. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in Amsterdam

De woningmarkt raakt steeds meer in de knel, vindt makelaarsvereniging NVM. Het woningaanbod neemt af, de prijzen lopen verder op en het wordt voor consumenten steeds moeilijker om aan een betaalbare koopwoning naar wens te komen. Dat zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma vandaag bij de presentatie van de meeste recente verkoopcijfers. 

Eind vorig jaar liep het aantal verkochte woningen voor het eerst sinds de crisis terug. Na die daling met 6 procent zakte de woningverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met bijna 13 procent. In totaal verwisselden 48.000 woningen van eigenaar. Bij ongeveer tweederde van alle verkopen was een NVM-makelaar betrokken. 

Er staan op dit moment 73.000 woningen te koop. Dat is het laagste aantal sinds 2002, en baart de makelaarsvereniging grote zorgen. Jaarsma: “Wij willen dat elke consument in zijn droomwoning zit en dat lukt steeds minder goed.” De NVM waarschuwt al langer voor de toenemende krapte. Die komt onder meer doordat er te weinig nieuwe woningen worden gebouwd.

Senioren zitten vast

Ook ziet de makelaarsvereniging een mismatch. Zo willen senioren van wie de kinderen het huis uit zijn, graag verhuizen naar een ruim appartement met een flink vloeroppervlak of naar een bungalow met een tuintje, maar die zijn nauwelijks te krijgen. Zo houden ze de eengezinswoningen bezet voor het jonge gezin dat daar in wil.

De problemen doen zich overigens niet meer alleen voor op de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. In de stad Groningen is er ook enorme krapte. Daardoor stijgen woningen in het noorden van Drenthe in waarde. En de woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in de hoofdstad.

Dat komt onder meer door de komst van expats, weet NVM, en het is een overloopgebied geworden voor Amsterdam. In Den Haag stegen de prijzen van de koopwoningen met 24 procent ten opzichte van een jaar geleden, in Rotterdam met 15 procent. In heel Nederland ging de prijs in het eerste kwartaal van 2018 gemiddeld met bijna 10 procent omhoog vergeleken met een jaar geleden. 

Woningen in agrarische panden

Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt gezond te maken. “Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers, projectontwikkelaars, makelaars en -taxateurs.” Hij hekelt vooral de ‘dichtgetimmerde bestemmingsplannen’ waardoor het lastig is om agrarische panden of kantoren om te zetten in woningen. Ook moppert Jaarsma op het gebrek aan kennis bij gemeenten waardoor vaak huizen worden gebouwd waar geen vraag naar is.

De prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland steeg met 9,7 procent tot 273.000 euro. Bij appartementen was de stijging 16 procent. In een jaar tijd daalde de verkooptijd gemiddeld van 75 dagen naar 56 dagen. De daling is bij alle soorten woningen te zien. Vrijstaande woningen staan ongeveer vier maanden te koop, appartementen ruim een maand. Van alle verkochte woningen heeft 7 procent een jaar of langer te koop gestaan.

Lees ook: De rente is laag, de krapte is nijpend, dus de huizenprijs schiet omhoog

Steeg de spaarrente maar net zo snel als de huizenprijzen, zou je als spaarder bijna verzuchten. In een jaar tijd zijn de koopwoningen in Nederland 9,5 procent duurder geworden. De rente is laag, de krapte is nijpend, dus de huizenprijs schiet omhoog

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden