Nutrilon kopen? Eerst tientje besteden.

Winkeliers strenger bij de verkoop van schaarse babymelkpoeder. 'Dit is in het belang van de Nederlandse moeders.'

ISABEL BANEKE

Al zes jaar struinen handelaren supermarkten af op zoek naar de babymelkpoeder van Nutrilon. Ze verkopen de poeder door aan China. Om hun Nederlandse klanten te kunnen blijven bedienen, stelden supermarkten een limiet aan de verkoop: één pak per klant per dag. Sommige supermarkten grijpen naar maatregelen die een stap verder gaan.

Het was dweilen met de kraan open. Kees Vlaanderen van supermarkt Jumbo in Diemen: "Voordat de winkel 's ochtends openging, stonden er al zo'n vijftien mensen op de stoep. Die kochten dan allemaal één blik melkpoeder, en binnen een half uur was het dagelijkse quotum van twintig al bereikt en was ik uitverkocht." Volgens Vlaanderen stootten vaste klanten steevast hun neus. Toen hij mensen probeerde te weren, werd zijn supermarkt al snel beticht van racisme.

De winkelier nam daarom een rigoureus besluit. "Om het een beetje te kunnen reguleren, moet een klant nu voor minimaal tien euro aan boodschappen doen voordat hij of zij een pak Nutrilon kan kopen." Hoewel Vlaanderen aangeeft 'heel erg ongelukkig' te zijn met de maatregel, kan hij niks beters bedenken dat net zo goed werkt.

De Jumbo in Waddinxveen heeft hetzelfde gedaan. Het minimale aankoopbedrag staat daar zelfs op 25 euro. "Het heeft niks met koppelverkoop te maken. Ik heb dit besloten in het belang van de klant, van de Nederlandse moeders", zegt eigenaar Albert Blaauw. "Het is puur om de handelaren weg te werken en dat is gelukt. De schappen liggen weer vol en vaste klanten kunnen weer kopen." Blaauw raadt het iedere winkelier aan.

Bij veel winkels in Nederland staan ouders nog wanhopig aan de servicebalie. Zouden ze hier nog een pak babypoeder in het magazijn hebben?

Nutrilon-fabrikant Nutricia kent het probleem. "Waarschijnlijk heb je de afgelopen tijd al gemerkt dat Nutrilon moeilijk verkrijgbaar was. Voor de komende twee weken verwachten we helaas geen verbetering", meldt het bedrijf op zijn website.

Woordvoerder Albertine van Wolfswinkel: "We hebben begrip voor het probleem, het is heel vervelend. Daarom zorgt Nutricia ervoor dat Nutrilon online altijd beschikbaar is." Via de website mogen klanten twee producten per week bestellen.

undefined

Andere merken

Opvallend is dat, net als de Chinese, ook veel Nederlandse moeders alleen Nutrilon willen. De Amsterdamse Berta Cillero: "Ik weet eigenlijk niet waarom ik geen huismerken koop. Volgens de huisarts is het allemaal hetzelfde, maar toch."

Toch is een ander merk kopen een oplossing voor het probleem. "Als je een huismerk koopt, heb je nergens last van. De poeder van Albert Heijn is bijvoorbeeld volop verkrijgbaar zonder restricties", zegt Sara Groenewegen.

Bovendien zijn huismerken aanzienlijk goedkoper. "Ik ben Nutrilon en onze Chinese medemens diep dankbaar. Mijn zoon bleek het huismerk ook prima te drinken en dat scheelde weer in de kosten", zegt Bertine Brookhuis uit Alkmaar. Een pak Nutrilon Standaard 1 kost 14,33 euro per kilo en het Kruidvat-huismerk 8,49 euro per kilo.

undefined

Moeders

"Dan sta je daar weer met al die ouders voor een leeg schap." Carolijn Cramer loopt in de Amsterdamse Czaar Peterstraat, haalt haar schouders op en schudt haar hoofd. Met een baby met grote eetlust moest ze dagelijks meerdere winkels af om de bussen babymelkpoeder te bemachtigen. Cramer is niet de enige.

Een paar straten verder zegt Laila Sefiani: "Ik ging alle Kruidvat-winkels in de buurt af. En dan nog lukte het niet altijd. Vaak hebben we 's avonds in paniek met Albert Heijn aan de lijn gehangen: "Hebben jullie niet nog wat achter?" Ze vertelt het terwijl ze een kinderwagen zachtjes heen en weer rijdt.

Veel supermarkten werken met de restrictie één pak per klant per dag. Maar verschillende Nutrilon-kopers denken dat dat niet werkt. "Ik zie regelmatig Aziaten met een rugzak zo'n pak afrekenen. Buiten gaat het de rugzak in en lopen ze de drogisterij aan de overkant binnen. Eén pak per persoon slaat eigenlijk nergens op, omdat ze zo dus alsnog dertig pakken per dag kunnen scoren", zegt Nicoline Boomsma.

undefined

Dan maar stelen

Sinds het babyvoedingschandaal in China in 2008 - lokale melkpoeder bleek aangelengd met melamine waardoor zes baby's stierven - is Nutrilon in Nederland een schaars goed geworden. Nu het voor handelaren moeilijker is om hele voorraden op te kopen, wordt de melkpoeder geregeld gestolen. Het zijn met name Oost-Europese bendes die grote hoeveelheden babyvoeding ontvreemden om die door te verkopen in China. Afgelopen maandag nog werd de Roemeen Florin M. veroordeeld tot drie weken celstraf voor het stelen van dertien bussen Nutrilon uit een C1000 in Molenwaard.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden