Nut van helikopters in Mali omstreden

Zeker tot oktober wachten op Chinooks

De Nederlandse troepen in Mali worden versterkt met drie Chinook-helikopters. Daarmee voldeed minister Jeanine Hennis (defensie) vrijdag aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer. Die stemde vorig jaar in overgrote meerderheid in met de missie, maar drong aan op eigen helikopters voor medische evacuaties en troepentransport.

De regering wilde eerst dat een ander land die leverde, want de inzet van Chinooks is duur: 45 miljoen euro bovenop de 200 miljoen die de tweejarige missie al kost. Maar die zoektocht naar een leverancier heeft niets opgeleverd.

De vraag is of de missie nu vertraging oploopt. Vanaf mei moeten de Nederlandse militairen volledig operationeel zijn. De Chinooks zijn dat pas in oktober. Tot dan kan de Franse missie maar drie weken per maand evacuatie garanderen. Door de VN ingehuurde bedrijven kunnen niet in de buurt van gevechten of in het donker landen.

Een defensiewoordvoerder verwacht weinig problemen. In het begin zullen de Nederlandse commando's vooral de omgeving van hun kamp bij de stad Gao verkennen. Verkenning van de woestijn staat pas later op het programma.

Militair historicus Christ Klep, die onderzoek deed naar de Nederlandse missie in het Afghaanse Uruzgan, is daarom sceptisch over de helikopterinzet. Hij denkt dat de Nederlanders net als in Afghanistan niet ver van hun kamp opereren. Dan zijn helikopters niet nodig, zeker als de militairen commando's zijn. "Die zijn getraind om zonder steun achter vijandelijke linies te opereren, en zijn vaak ook opgeleid als verpleger. Dus dat geeft tijd voor evacuatie met andere voertuigen." In de tweede beoogde rol van de Chinooks, troepentransport, ziet hij weinig. "Drie toestellen zijn in zo'n plan veel te weinig."

Volgens Klep is het besluit de helikopters te sturen dan ook overdreven politieke bemoeizucht met de details van een missie. Er is na Srebrenica angst om van andere landen afhankelijk te zijn. En juist toen verliep de samenwerking met Frankrijk en de VN niet soepel.

Ruud Vermeulen, generaal buiten dienst en voorzitter van de militaire vakbond GOV/MHB is wel blij met de Chinooks. Op patrouille gaan zonder 24 uur per dag gegarandeerde medische evacuatie is volgens hem onverantwoord. Bij voorkeur wordt die geboden door eigen piloten, of die van een Navolidstaat waarmee geoefend is. Vermeulen zegt dat de krijgsmachttop er ook zo over denkt. Dit betekent wel dat tot oktober de Nederlandse militairen minder kunnen worden ingezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden