Nuon koopt voor Fiod stapel bankafschriften

ARNHEM - Een kleine 90000 gulden betaalde energieconcern Nuon voor bankafschriften die belastend zijn voor Karel Aalbers. De ex-voorzitter van Vitesse wordt onder meer verdacht van oplichting van de Arnhemse voetbalclub. KPMG-accountants oordeelden over het stapeltje: 'Heel waardevol'.

Han Koch

De bankafschriften vormen samen met een rapport van KPMG belastend materiaal tegen Aalbers. De stukken liggen bij de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (Fiod) en geven inzicht in de transfers van enkele Vitesse-spelers en de eventuele winst die Aalbers voor zichzelf hield.

Eind november vorig jaar klopte Harold Klap, voormalig zakenpartner van Karel Aalbers, bij de top van het energieconcern aan. Hij had belastend materiaal in bezit waar Nuon wel iets mee kon doen. De Nuon-top reageerde afwijzend. Klap wilde geld zien en Nuon wilde (nog) niet betalen. Klap, ex-directeur van Aalbers European Consultancy (AEC), bleef aandringen en bij Nuon liep de spanning op. Karel Aalbers riep dat hij wilde terugkeren, schermde met een sponsor van 100 miljoen gulden en een deel van de Vitesse-aanhang zag Aalbers het liefst op de troon terugkeren. Dat Aalbers terugkeer stagneerde, werd vooral geweten aan een halsstarrige houding van sponsor Nuon. Bij Nuon moest extra bewaking worden ingehuurd. Zo bewaakten twee mannen de vrouw van topman Tobias Swelheim. Tegen die achtergrond ging vervolgens Swelheim door de knieën. Toen Klap zich weer meldde, was Nuon wel bereid serieus op zijn aanbod in te gaan. Klap leverde de stukken niet in bij Nuon, maar bij het accountantskantoor KPMG. De fiscalisten van KPMG hadden immers al eerder een rapport geleverd over eventuele malversaties van Aalbers bij Vitesse. Dat rapport kon echter niet volledig zijn, omdat KPMG geen onderzoek kon doen in de boeken van Aalbers' bedrijf AEC. Het pakketje van Klap bracht uitkomst. KPMG liet weten dat Nuon met de bankafschriften geen kat in de zak kocht. Bij Nuon werd de deal intern besproken en inmiddels heeft ook president-commissaris W. Meijer volgens betrouwbare bronnen de handel met Harold Klap goedgekeurd. Klap, die in het verleden al zaken met Nuon deed, heeft een opdracht gekregen van Nuon voor het maken van een haalbaarheidsstudie in Thailand. Eerder deed hij dat als directeur van AEC al in Cuba en Oezbekistan.

Het openbaar ministerie hoeft het bewijsmateriaal niet uit te sluiten. Jurisprudentie van de Hoge Raad levert op dat ook gekocht bewijsmateriaal toelaatbaar is. Nuon zelf vindt de aankoop aanvaardbaar ,,in het belang van de eigen mensen die er baat bij hebben dat de waarheid boven water komt''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden