Nuon gaat windenergie opslaan in accu's

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde wordt voorzien van accu's waarin energie van de windmolens kan worden opgeslagen. Zo kan ook stroom worden geleverd als het minder hard waait, meldde eigenaar Nuon dinsdag.

De eerste twee accu's, die samen genoeg opslagcapaciteit hebben om 1800 tot 2200 huishoudens van stroom te voorzien, worden in het voorjaar van 2017 geplaatst. In totaal worden acht van zulke batterijen op het windpark aangesloten. Dat komt neer op een capaciteit van 12 megawatt.

Volgens Nuon heeft nog geen enkel ander windmolenpark de mogelijkheid om stroom op te slaan in batterijen. Daardoor gaat bij harde wind vaak elektriciteit verloren omdat die niet direct kan worden gebruikt, terwijl op momenten van relatieve windstilte juist te weinig stroom wordt opgewekt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Groene stroom
Het Prinses Alexia Windpark telt in totaal 36 windmolens, die samen 88.000 huishoudens van groene stroom kunnen voorzien. De capaciteit kan op windstille dagen worden aangevuld vanuit de accu's. Daarmee wordt volgens Nuon het rendement vergroot.

'We kijken daarmee ook naar de toekomst', aldus operationeel manager Gerben Epema van Nuon. 'Want er komt nog veel meer windenergie in Nederland. Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.'

Nuon is sinds 2009 onderdeel van de Zweedse energiereus Vattenfall, die in Europa windmolens heeft staan met een totaal vermogen van 2250 megawatt. Dat moet tussen nu en 2020 toenemen tot minstens 4000 megawatt. In diezelfde periode wil Vattenfall 5 miljard euro investeren in duurzame energie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden