'Nummer een, dat willen alle spelers zijn. Ik ook.'

FRANKFORT - Precies een week maakt Richard Krajicek deel uit van de mondiale tennis-top tien en de jonge Hagenaar kan het soms nog niet bevatten. De vaart waarmee hij zich bij de groten der aarde heeft geschaard doet hem af en toe nog duizelen.

FRED BUDDENBERG

"Als ik er bij stil sta, ben ik iederdaad nog maar een groentje in dit gezelschap" , zei Krajicek, nadat hij vrijdagavond laat door een 6-4 en 6-3 nederlaag tegen Goran Ivanisevic was uitgeschakeld in het ATP-eindtoernooi in Frankfort. "Die andere spelers uit de top tien zijn veel bekender en veel meer op televisie geweest dan ik. Ik ben er maar zo kort ben, dat ik nog niet kan zeggen of ik er echt bijhoor. Dat kan ik misschien zeggen als ik er volgend jaar om deze tijd nog bij ben."

Als het aan Krajicek ligt is de tiende positie die hij momenteel inneemt niet het eindstation. "Nummer een, dat is wat alle spelers willen zijn. Ik ook."

Gezien zijn leeftijd en de ontwikkeling die hij dit jaar heeft doorgemaakt, lijkt Krajicek inderdaad een gouden tennistoekomst tegemoet te gaan. In zijn eerste jaar tussen de grote jongens heeft hij bewezen dat hij sportief de strijd aan kan. De hamvraag is of hij mentaal bestand zal zijn tegen de stress die het leven als tennisprof met zich meebrengt.

Volgens zijn trainer/coach Rohan Goetzke staat zijn pupil steviger in de schoenen dan menigeen denkt. "Heel veel mensen dachten dat Richard de druk niet aankon, maar hij gaat daar heel goed mee om" , aldus de 31-jarige Australier, die Krajicek sinds oktober 1991 full-time begeleidt.

Naast de sportieve hoogtepunten in 1992 (toernooi-zeges in Los Angeles en Antwerpen en deelname aan de ATP-finales in Frankfort), moest Krajicek ook een aantal teleurstellingen verwerken. De schouderblessures die hem teisterden tijdens de Grand Slams in Melbourne en Parijs overschaduwden de successen. "Die tegenslagen waren een goede mentale test voor mij" , zei Krajicek "Het waren moeilijke tijden. Je moet na zo'n blessure toch maar weer zorgen dat je weer in het ritme komt en dat het vertrouwen terugkomt. Ik zeg niet snel dat ik trots op mijzelf ben, maar ik heb die perioden met tegenwind goed doorstaan."

Na de problemen met zijn schouder besloot Krajicek in overleg met de haptonoom Ted Troost en Goetzke niet meer voluit te serveren. In maart van dit jaar raffelde hij in Indian Wells de bal nog met een snelheid van 212 kilometer per uur over het net, maar na Roland Garros serveerde hij op tachtig procent. "Ik geloof niet dat dat ten koste is gegaan van mijn spel." De service is zonder twijfel het belangrijkste wapen van Krajicek, maar volgens Goetzke kan de Hagenaar veel meer dan alleen maar serveren. "Alleen met een goede service haal je de top niet. Hij sloeg Chang hier soms vanaf de achterlijn helemaal van de baan."

Krajicek kon tevreden terugkijken op zijn eerste optreden in de ATP-finales in Frankfort, hoewel hij meende dat er meer in had gezeten. Met name de nederlaag in de eerste partij tegen Jim Courier zat hem niet lekker. "Je hebt van die wedstrijden die je hoort te winnen, maar niet wint" , vond Krajicek, die in de laatste poulewedstrijd tegen Ivanisevic geen last meer had van de knieblessure die hij tegen Chang had opgelopen. "De toppers houden er niet van tegen Krajicek te spelen. Hij heeft ze bijna allemaal al verslagen. Het probleem voor Richard was dat er hier iedere dag weer een gigant voor hem klaar stond. Daar moet hij nog aan wennen."

In de ogen van Goetzke moet Krajicek vooral fysiek sterker moet worden. "Hij is al een stuk sneller, maar hij is in de rallies nog vaak een halve stap te langzaam" , meent Goetzke. "Op hard-court heeft hij daar niet veel last van, maar wel op indoorbanen." Zijn pupil is het er helemaal eens. "Als je eerder bij de bal bent, sla je de bal beter," , legt hij uit. "Als je te laat bent, moet je steeds allerlei noodsituaties bedenken. Als ik vanuit stand sta te spelen, gaat het goed. Daarom is het zaak dat ik sneller bij de bal ben om, waardoor ik meer tijd heb om mij op de slag te kunnen voorbereiden." Eerder dit jaar viel het oog van Krajicek in Los Angeles op allerlei visite-kaartjes van fitness-trainers. Hij nam met een van hen contact op, maar vanwege verplichtingen aan de universiteit van Los Angeles kon die man (wiens naam Krajicek niet wilde noemen) zich niet full-time op de Nederlander concentreren. Deze maand kwam Krajicek wel rond met Bob Boverman, de atletiekcoach, die in het verleden als conditie-trainer bij de tennisbond werkzaam was. "Ik weet nog dat ik het toen niet leuk vond wat ik allemaal moest doen, maar ik heb er wel baat bij gehad." Morgen meldt hij zich voor de eerste keer bij Boverman.

Krajicek kan zich er niet druk om maken dat veel mensen hem afschilderen als een 'dooie pier'. De op het eerste gezicht emotie-loze Krajicek van nu is inderdaad niet de agressieve Krajicek van weleer. "Ik ben rustiger geworden en op de baan lijk ik misschien apatisch" , aldus de man in kwestie. "Ik heb nog niet de perfecte middenweg gevonden."

Goetzke kan zich wel opwinden over de kritiek. "Hij zou dead on the court zijn. En een paar jaar geleden zou hij als een meisje op de baan staan. Laat de Nederlanders nu maar trots zijn dat er een Nederlander in de top tien staat. Iedereen vergeet dat hij pas twintig jaar is."

Op 6 december wordt Krajicek 21 ('Dan mag ik ook een biertje drinken in Amerika') en een week later speelt hij mee in de Grand Slam Cup in Munchen, waar in totaal zes miljoen dollar is te verdelen. Financieel heeft Krajicek niets mdeer te klagen. Met de 130 000 dollar die hij in Frankfort opstreek, steeg zijn prijzengeldmeter van dit jaar naar 763 241 dollar. Daar komt volgende maand nog minimaal 100 000 dollar bij, want dat krijgt de verliezer in de eerste ronde bij de Grand Slam Cup. En als we Peter Lawler, Krajiceks zaakwaarnemer mogen geloven, bedraagt het prijzengeld slechts een derde van het totale jaarinkomen van de Nederlander. Miljonair, een appartement in Monte Carlo en lid van de top tien. Krajicek hoort er echt bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden