NUMMER 26

INEKE NOORDHOFF

Aan de rand van het veldje, bij bordje '26' besluiten we de tent neer te zetten. Als ervaren agro-toerist blijven we een eindje van de stallen vandaan - vanwege de vliegen. Goedaardig koeiengeloei mengt zich met kikkergekwaak - het ideale recept voor een weekend ontspanning.

Steeds meer boerenbedrijven overleven dankzij het toerisme. En steeds meer stedelingen vluchten voor de massa. Dat komt dus heel goed uit: boerenbedrijven gered en stadse mensen weer een beetje beter geaard.

Deze melkveehouder heeft honderd beesten. Dat vertelt hij in de kantine boven de (zonder vergunning geschonken) Beerenburg.

En accommodatie voor ook zo'n honderd toeristen, schat ik, het grasveldje en de daarop neergezette caravans en andere bouwwerkjes beziend. De 'welstandscommissie' heeft hier, tussen het struikgewas en de schuur op het erf, niets in te brengen.

Op deze boerderij-camping kunnen gasten melk en eieren bij de boerin kopen en 'hedenavond' zijn er ook stukken koe voor de barbecue in de aanbieding. 's Avonds maakt de boer een groot kampvuur. Genietend biedt hij zijn gasten een strobaal als zitplaats.

Niemand denkt in deze boerenvrijstaat aan vergunningen of kasboeken.

Een melkrobot heeft deze boer nog niet, maar wel een gsm-telefoon. Om snel zijn vrouw te kunnen bellen als hij in de stal hulp nodig heeft. Maar ook om de toeristen te gerieven, zo vertelt hij: “Laatst was ik bezig een kalf in de baarmoeder te draaien, gaat dat ding”, wijst hij op de telefoon aan zijn broekband. “Een toerist die wilde reserveren op de camping. Ik zei: 'Kunt u over een half uurtje even terugbellen, ik sta net met mijn arm in een koe'. Die man wist niet wat hij hoorde.”

De boer zorgt voor zijn gasten: mens en dier.

Nadat ik vanuit de luie stoel aan de horizon nog wat witte zeiltjes op een van de nabijgelegen meren heb gelokaliseerd, komt een koe me begroeten. Vanachter de omheining bestuderen we elkaar. Om de hals van de koe op een soort gele plastic medaille staat haar nummer: toevallig ook 26.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden