'Numico overweegt verkoop Filippijnse divisie EAC'

(Novum/Betten) - Voedingsbedrijf Numico overweegt om de Filippijnse divisie van het geacquireerde EAC Nutrition van de hand te doen. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico in New York gezegd tegen Bloomberg News.

"We zouden bereid zijn het onderdeel te verkopen. De kans dat we doorgaan met de activiteiten is erg laag zou ik zeggen", zo stelt hij tegenover het persbureau. Volgens woordvoerder Michiel Quarles van Numico benadrukte Bennink in het gesprek nog eens dat de verkoop van de divisie één van de opties is.

Numico kondigde vorige maand de overname van EAC Nutrition aan. Het concern betaalde EUR 1,2 miljard voor het bedrijf, dat veel overeenkomsten vertoont met Numico. Er is echter geen sprake van overlappingen. Het belangrijkste merk van EAC is Dumex, Numico leunt op Nutricia Babyvoeding. Dumex heeft in Azie volgens onderzoeksbureaus AC Nielsen en ERC een marktaandeel van 12%. Numico zit daar op een marktaandeel van 7%. Nestle is marktleider met 19%.

Daarbij sluiten de markten waarop beide bedrijven actief zijn eveneens goed aan. Numico is actief in Europa en Indonesië, terwijl Dumex actief is in China, Thailand en Maleisie.

Bij de aankondiging van de overname stelde Numico al dat India en de Filippijnen, ook in de portefeuille van Dumex, niet in het rijtje van ideale aanvullingen staan. Numico kwalificeerde beide landen als 'under consideration'. Voor India wordt de komende jaren op verlies gerekend en ook de Filippijnen zijn verlieslatend.

Overigens meldt NRC Handelsblad donderdag dat EAC Nutrition melkpoeder verkoopt aan Birma via een distributeur in de Filipijnen. De krant baseert zich daarbij op uitspraken van financieel bestuurder I. Jambhoy van EAC. Daarmee zou Numico de Birmarichtlijn die het kabinet in 2002 opstelde overtrende, zo zegt Burma Centrum Nederland.

In die richtlijn 'ontmoedigden' de ministeries van Buitenlandse- en Economische Zaken Nederlandse bedrijven zaken te doen met Birma omdat de politieke situatie er'zorgwekkend' is en de mensenrechtensituatie 'onhoudbaar'.

Quarles stelt in een reactie dat Numico naar de situatie zal kijken, zodra Numico de volledige zeggenschap over AEC heeft. 'We zullen als bedrijf nooit het randje opzoeken. Zodra we zeggenschap hebben zullen we ernaar kijken en handelen zoals we goeddunken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden