Update

Numerus fixus voor studies rechten, psychologie en bedrijfseconomie

Studenten van de Universiteit van Amsterdam volgen een college. © ANP Beeld
Studenten van de Universiteit van Amsterdam volgen een college. © ANP

Voor de studies rechten, psychologie en bedrijfseconomie wordt een landelijke numerus fixus ingevoerd. Dat wil zeggen dat slechts een beperkt aantal studenten wordt toegelaten tot een opleiding. De numerus fixus gaat in vanaf collegejaar 2013/2014.

ANP/Redactie

Een woordvoerster van de vereniging van universiteiten VSNU heeft een bericht van de Leidse universiteitskrant Mare hierover bevestigd.

Reden voor de numerus fixus is dat de universiteiten de kwaliteit van het onderwijs binnen deze populaire studies willen waarborgen. Hoeveel mensen toegelaten worden tot de opleidingen en hoeveel mensen naar verwachting buiten de boot vallen, is nog niet bekend. Ook zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt over hoe de selectie van de studenten zal plaatsvinden.

Volgens de laatste cijfers van de VSNU zijn iets meer dan 28.000 studenten ingeschreven aan een opleiding rechten en studeren bijna 39.000 mensen economie. Hoeveel van hen precies bedrijfseconomie studeren, kon de VSNU niet zeggen.

Er bestaat al een landelijke numerus fixus voor een aantal opleidingen, zoals bijvoorbeeld geneeskunde en tandheelkunde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden