Numeri

PKN kan niet rekenen

Engels voor kleuters

Waterval in New York

Lewis of Said

Rookverbod

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Numeri

Naar aanleiding van de berichten over de Numeri-mislukking overwegen wij ons te laten uitschrijven uit de kerk. Dan hoeft niemand ons te registreren en kosten we geen geld. Dan kunnen we actief blijven in de kerk en kiezen we voor onze vrijwillige bijdrage een bestemming die het waard is, binnen of buiten de kerk. Durven we dat? Geen geregistreerd lid meer zijn? Dan gaat de gemeente misschien weer lijken op die eerste gemeente. Ongrijpbaar. Niet te vangen in hokjes en vakjes. Voortgedreven door de Heilige Geest. Vertrouwend op God.

PKN kan niet rekenen

Het Numeriproject van de PKN is een mislukking gebleken, (Trouw van vrijdag). Bepaald dus geen voldoende voor rekenen. Maar heeft de PKN wel een voldoende voor Nederlandse taal? Want het organisatorische éénheidsstreven stoelt, in bijbel-exegetische zin, op Jezus’ gebed om éénheid: ’opdat zij allen één zijn’. Dit gebed is abusievelijk kerkpolitiek geïnterpreteerd als dat alle kerkorganisaties één zijn. Heroriëntatie op dit éénheidsstreven lijkt mij, alleen taalkundig al, geboden. En rekenkundig ligt een herstart immers al voor de hand.

Peet den Hartog Zuidlaren

Fam. Den Herder Voorschoten

Engels voor kleuters

Het stuk van Ewald Vervaet in Trouw van zaterdag gaf goed onderbouwd aan waar de schoen wringt in het voorstel van de Onderwijsraad om vanaf de kleuterleeftijd Engels te leren. Zelf ben ik maar een eenvoudige leerkracht, die op zijn klompen aanvoelt dat er van alles mis is met dit onzalige plan, dat bovendien weer is ingegeven door economische motieven. Helaas is het nog steeds zo dat het gezond verstand van de mensen van de werkvloer niet genoeg overtuigt. Gelukkig dat dan een wetenschapper zijn of haar nuchtere oordeel geeft.

Leo Arkenbout basisschoolleerkracht te Vlaardingen

Waterval in New York

Toen ik het artikel in Trouw van vrijdag over de watervallen in het havengebied van New York las dacht ik aan de enorme hoeveelheid energie die het zal kosten om al die miljoenen liters water op te pompen en ’s avonds ook nog te verlichten. Daarbij komt dan nog de energie die het kost om dit project van heinde en ver te bezoeken. Maar ja, het schijnt kunst te zijn, en dat mag wat kosten. Dan hoeft men zeker niet aan het milieu te denken. En wij nemen nog wat vaker de fiets en kopen nog een spaarlamp.

Cees Verdonk Zwolle

Lewis of Said

Volgens Amitai Etzioni in Trouw van zaterdag zou de Amerikaanse geleerde ’Sir Bernard Lewis’ miskennen dat Turken over het algemeen gematigde moslims zijn en zou hij doen ’alsof moslims een woeste sekte zijn’. Nu is Lewis om te beginnen geen Sir. Etzioni is hier wellicht in de war met Lewis’ felle criticus Sir Edward Said.

Maar wat de houding tegenover Turkije betreft is het goed te bedenken dat Lewis in de jaren 90 door de Franse rechtbank is veroordeeld omdat hij het karakter van ’genocide’ tegenover de Armeniërs in Anatolië 1915 in twijfel had getrokken. Van Armeense zijde wordt hij dan ook steevast als juist te pro-Turks beschouwd.

S. Rozemond Voorburg

Rookverbod

Met verbazing neem ik waar hoe de regering steeds verder gaand beleid aanneemt op het gebied van roken. Ik ben zelf geen roker, maar ik begrijp dat het opsteken van een sigaret, net als alcohol en te luide muziek – wat toch ook schadelijke gevolgen heeft – hoort bij een gezellig avondje uit. Waarom zoveel maatregelen nemen om het leven steeds soberder en onaangenamer te maken? We zijn toch geen streng gereformeerde of islamitische maatschappij?

Judith Scheele Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden