Nul controle en slecht management leiden tot fatale schoollunch India

Kinderen die ziek zijn geworden van de vergiftigde lunch op school. 23 kinderen zijn overleden. Beeld ap
Kinderen die ziek zijn geworden van de vergiftigde lunch op school. 23 kinderen zijn overleden.Beeld ap

De 25 Indiase kinderen die na een gesubsidieerde schoollunch zijn overleden omdat in het eten vermoedelijk landbouwgif zat, zijn door de directrice van de school gedwongen de maaltijd te eten. Lokale authoriteiten controleerden niet één keer of de scholen met het overheidsgeld wel zorgvuldig en hygiënisch eten voorschotelden.

Zeker 25 kinderen uit het dorp overleden eerder deze week na het eten van de gratis lunch op de school. De zaak leidde in India tot een landelijke discussie over de slechte kwaliteit van schoolmaaltijden. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat vermoedelijk pesticiden in de kookolie zaten.

Onderzoekers vellen volgens overheidsbronnen een vernietigend oordeel over het schoolhoofd. Kinderen die klaagden dat het eten er vreemd uitzag, moesten de maaltijd toch opeten. Ook een protesterende schoolkok werd genegeerd.

Schoolhoofd
Het schoolhoofd zou hebben volgehouden dat het eten prima was, omdat de olie was gekocht in de winkel van haar man.

Toen de scholieren en een kok vervolgens ziek werden, sloeg het schoolhoofd op de vlucht. Daardoor zou veel tijd verloren zijn gegaan voordat de kinderen naar het ziekenhuis werden gebracht. De politie zoekt nog naar de directrice en haar echtgenoot.

Het grote project de 'middag-maaltijd' in India moet dagelijks 120 miljoen kinderen van eten voorzien. Daarmee probeert India ambitieus de honger in het land te bestrijden. Een kwart van alle armen in de wereld leeft in India. Door het voedselprogramma hoopt India dat ouders hun kinderen naar school sturen in plaats van kinderarbeid te laten verrichten. Het is vaak de enige echte maaltijd die deze kinderen krijgen.

Geen klachten
De lokale authoriteiten geven inmiddels toe dat ze eigenlijk alleen het voedselprogramma checken als er duidelijke waarschuwingen of klachten komen. ,,En die zijn er tot nu niet gekomen", zei de wethouder van onderwijs van het Gandaman-dorp in Bihar.

Alhoewel zo'n tragedie zich in India nog niet eerder heeft voorgedaan met de middagmaaltijden, zijn er in diverse deelstaten al menig klachten gekomen over de onhygiënische condities van het voedselprogramma. Het eten zou slecht bewaard worden, en de kwaliteit van het voedsel zou ook beroerd zijn. Uit een eerste rapport van de lokale overheid blijkt dat in het voedsel vaak stenen en wormen zaten. De vereiste groente bij de maaltijd blijkt ook vaak niet voor te komen: die groente wordt vaak doorverkocht door het management dat het voedselprogramma uitvoert.

De kinderen worden vaak ook gedwongen de bordjes waarop ze eten schoon te maken met het zand op het schoolplein, volgens het Indiase institute of Management.

,,Als de overheid dit zou hebben gechecked, dan het het ontdekt dat de kinderen die gedwongen worden deze maaltijden te eten onder grote fysieke druk staan", zei Ajay Kumar Jha, een professor aan het Sinha Institute of Social Studies die in april nog een onderzoek naar het voedselprogramma in Bihar leidde.

Nooit een check
Volgens de eerste onderzoeken hapert het aan alle kanten bij dit project. Het gaat fout met zowel het transport van eten en de opslag van eten, want het voedsel wordt niet gekoeld. Bovendien wordt niet gecontroleerd of het voedsel wel alle noodzakelijke ingrediënten bevat, zoals de overheid heeft voorgeschreven.

De kans dat het programma wordt gestopt is echter nihil, omdat het voedselprogramma steun heeft van allerlei NGO's die India juist loven vanwege de pogingen hiermee de honger en armoede in het land te verminderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden