Nukkige Rotterdammer speelt hoofdrol in de justitiebunker

"Ho eens, wacht nou, wacht nou", overstemt kroongetuige Peter la Serpe in het liquidatieproces met zijn karakteristieke, barse stemgeluid rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars.

De magistraat doet er het zwijgen toe en laat La Serpe even uitrazen. Om bij een adempauze van de kroongetuige onverbiddelijk terug te slaan. "Ja, dan zal ik maar eens met stemverheffing beginnen", richt Lauwaars zich tot hem. "Ik voel me nu net een arbiter die wordt bijgepraat over de ruzies tussen u en het Team Getuigen Bescherming. Het zijn van die hap-snapopmerkingen. Mijn collega's denken er net zo over, tenzij zij vinden dat ik mijn dag niet heb".

Luid protesterend blijft La Serpe achter in het speciaal voor hem ingerichte hok in een nis van de rechtszaal, met kogelvrij glas en zwart gordijn. Hij voelt zich door de rechtbankvoorzitter beknot. "Ik kan zaken zo niet betwisten", foetert hij, letterlijk onzichtbaar voor het grootste deel van zijn gehoor, advocaten, verdachten, journalisten en de paar trouwe bezoekers van het monsterproces, veelal familieden van verdachten.

Rotterdammer Giuseppe La Serpe (47) is ruim drie jaar hoofdrolspeler in de justitiebunker in Amsterdam. Hij praat graag en veel en is zelfbewust. 'Vieze Peter', zoals hij wel wordt genoemd vanwege de kennelijk slechte staat van zijn gebit, heeft over alles dat in de rechtszaal ter sprake komt een mening. Professionals in het liquidatieproces brengt hij met zijn veelal uitvoerige, en helaas niet altijd even begrijpelijke betogen, in het gunstigste geval in verwarring en in het donkerste scenario tot wanhoop en lichte razernij. Deze laatste, doorgaans overheersende, negatieve gemoedstoestand wordt mede veroorzaakt doordat hij inhoudelijke vragen al maanden onbeantwoord laat, boos als hij is over de wijze waarop de staat hem als kroongetuige in de kou zou laten staan.

Tegen rechter Lauwaars: "Ik vind het ongelooflijk wat u zegt! U neemt klakkeloos over wat de officier van justitie vindt". De rechtbankvoorzitter: "Ik ga dit niet telkens herhalen, meneer La Serpe, maar het is uw keuze. U mag betwisten wat u wil. Ik adviseer u, voor zover dat al mijn taak zou zijn, alleen maar om de kwestie met uw advocaat te bespreken".

Hoe La Serpe kroongetuige werd in het proces tegen een aantal van zijn oude misdaadvrienden, die net als hij worden verdacht van betrokkenheid bij liquidaties, heeft hij zelf meermalen eenvoudig uit de doeken gedaan. Hij was het leven en vooral het onnodig sterven in het criminele milieu gewoon zat, vertelde hij op een van de eerste zittingsdagen in het proces, ruim drie jaar geleden. Bijna dertig jaar eerder pleegde hij al zijn eerste gewapende overval, het begin van een opmerkelijke misdaadcarrière. Zwerven, op de vlucht slaan, een smerig karweitje opknappen, drank, geld verdienen en verbrassen, rotzooien, verraad, een liquidatie uitvoeren.

Niet eens zo ver van de justitiebunker doodde Peter la Serpe in november 2005, vermoedelijk met een andere verdachte in het liquidatieproces, Jesse R., vastgoed- en drugshandelaar Kees Houtman. Ook de liquidatie van caféhouder Thomas van der Bijl zou hij voor zijn rekening nemen. Die zaak werd echter afgeblazen en La Serpe vertrok naar Spanje. Naderhand werd Van der Bijl door anderen alsnog bij zijn café doodgeschoten. La Serpe kreeg spijt van zijn vuile handen en stapte naar de politie. Op hoofdlijnen sloot hij naderhand een overeenkomst met Justitie. Die hield onder meer in dat hij voor de liquidatie van Houtman acht jaar de cel in zou moeten, in plaats van zestien jaar.

Of het komt door een hernieuwde fascinatie voor de misdaad, is onduidelijk, maar feit is dat La Serpe al langer hevige spijt betuigt over zijn overeenkomst met de staat. De fricties zijn de afgelopen maanden in alle hevigheid toegenomen. De kroongetuige voelt zich door de overheid afgeperst, bedreigd, en gemangeld. Afspraken over zijn beveiliging en nieuwe identiteit, en die van zijn partner, zouden niet zijn nagekomen. Dat via de NOS uitlekte dat hij 1,4 miljoen euro ontvangt voor zijn verklaringen over liquidaties heeft hem tot razernij gebracht. De informatie zou hem en zijn naaste familie ernstig in gevaar brengen.

Over een paar maanden al kan La Serpe voorwaardelijk vrijkomen. Dit wanneer de halvering van zijn straf voor de moord op Houtman wordt bekrachtigd. Om dat te bereiken moet de kroongetuige rechtbank en OM vandaag garanderen dat hij vanaf nu onvoorwaardelijk meewerkt. Zo niet, dan gaat een streep door de overeenkomst op hoofdlijnen en zit La Serpe op de blaren.

In het nieuws...

...omdat hij vandaag de rechtbank in Amsterdam moet garanderen voortaan onvoorwaardelijk mee te werken om zijn speciale status als kroongetuige in het liquidatieproces te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden